ForsideMRSALandmænd kræver åbenhed omkring resistente bakterier

Landmænd kræver åbenhed omkring resistente bakterier

-

 Frie Bønder – Levende Land har i dag udsendt vedlagte pressemeddelelse

Frie Bønder kræver åbenhed omkring MRSA

Landsforeningen Frie Bønder – Levende Land tager afstand fra sundhedsmyndighedernes forslag om at opgive at rense dansk svineproduktion for multiresistente stafylokokker i svin. Der er tale om de såkaldte MRSA-bakterier, der kan smitte mennesker og forvolde alvorlige infektioner, der kun kan behandles med ganske få og meget kostbare former for antibiotika.

– Vi protesterer mod beslutningen, som kan føre til, at man lader flere tusinde svinefabrikker ligge hen som smittefarlige bomber i det åbne land, siger den nye formand Hans Jørgen Nygaard fra Dybvad på vegne af landsforeningen.

– Ejerfamilierne og deres ansatte risikerer at blive inficeret igen og igen, og det kommer til at koste sundhedsvæsenet millioner af kroner at behandle disse svære infektioner, der bl.a. kræver indlæggelse i total isolation.

Frie Bønder  finder også, at det er den forkerte strategi, når Seruminstituttet insisterer på at holde oplysningerne om de MRSA-smittefarlige virksomheder skjult for fødevaremyndigheder og offentligheden.

– Man kan frygte, at der vil opstå et skadeligt hemmelighedskræmmeri, hvor rygtedannelser vil føre til hetz og stigmatisering af både voksne og børn. For udviklingen i landdistrikterne kan det blive katastrofalt, hvis man ikke kan tale åbent om smitteforholdene på virksomhederne. Hvem vil flytte ud på landet, når naboen og hans børn kan være bærere af  smittefarlige bakterier?

Men også blandt svineproducenter er der krav om større åbenhed om MRSA.  Koordinatoren for Frie Bønder på Sjælland hedder Jørgen Holst, og han er økologisk svineproducent fra Roskilde.

– I Frie Bønder finder vi det ikke rimeligt, at man ikke har oplysningspligt om MRSA-status i forbindelse med salg af avlsdyr og smågrise, siger Jørgen Holst.

– Som slagtesvineproducent  kender man ikke status på MRSA hos den avler, hvor man køber smågrise fra. Det samme gælder for indkøb af avlsdyr, dvs. orner og sopolte. Vi kan altså ikke få at vide, om vores dyr udgør en smitterisiko, hvis Seruminstituttets krav om hemmeligholdelse af adresserne på de inficerede virksomheder bliver gennemført, siger Jørgen Holst.

-Frie Bønder frygter også, at den lukkethed, der nu ønskes introduceret omkring MRSA, kan skade vores eksport på den lange bane. Vi risikerer at blive kendt som landet, der ikke gør noget ved svinesygdomme, der kan overføres på mennesker. Med den meget store eksportandel kan det skade erhvervet på afgørende vis. For det samlede landbrugs image vil det være yderst skadeligt. Også derfor er der kun en vej frem – mere åbenhed, slutter Jørgen Holst.


For yderligere oplysninger: Hans Jørgen Nygaard, formand Frie Bønder –Levende Land på 98864509 eller 24410745 eller Jørgen Holst, Koordinator for Frie Bønder Sjælland på 46756565 eller 27116460

Kilde/link

Åbenhedstinget