ForsideDebatindlægDebat: Luk dansk svineproduktion

Debat: Luk dansk svineproduktion

-

Sendt til Information.

 

Slagteriarbejderne har høstet favnfuld af roser for deres "ansvarlighed", fordi de går ned i løn for at "sikre" slagteriernes leverancer af svin. Det er blevet taget bagi.
Der er ikke mangel på svin. Produktionen har aldrig været højere, næsten 30 millioner om året. Men andre slagterier udkonkurrerer Danish Crown, og det vil flere smågrise ikke lave om på.
Der er masser af ledig kapacitet i slagtesvinestaldene, for her er produktionen faldet med tre millioner siden 2009.
Danish Crown vil via belåning  "geare" lønbesparelserne til 3 milliarder kroner, som skal investeres i nye svinestalde. (JP 4. sept. 2013)
Men hvor findes de tåber, som vil låne penge til et erhverv, som har givet milliardtab i over ti år?
Og er der overhovedet fremtid i at fremstille en lille smule fedt kød og gylle af store mængder sunde næringsmidler som korn og soja? Det vil kun true fødevareforsyningen i en verden, hvor befolkningstallet stiger.
Svinproduktion forårsager belastning af natur, miljø og drikkevand. Naboers ejendomme bliver usælgelige og resistente bakterier fra svinene er en tikkende bombe under hele vores sundhedssystem. Vi har verdens højeste svinetæthed allerede.
Ville det ikke være mere fremtidsorienteret at se på, at landbruget for første gang i 100 år overvejer, om det laver det rigtige produkt. En stadig stigende gæld, der nu har nået 369 milliarder kroner, er bevis på, at dansk landbrug ikke kan skabe værdier. Løbet er kørt. Animalsk masseproduktion har fremtiden bag sig.


Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1. th.
2800 Kgs. Lyngby