ForsideDebatindlægSvar til Søren Gade

Svar til Søren Gade

-

 

Sendt til Politiken.

Søren Gade trækker igen sultkortet, når han skal forsvare danske svineavleres store og stigende forbrug af antibiotika, som nu udgør en alvorlig trussel for folkesundheden (Pol. den 26/9). Gades venner i svinestalden er årsag til, at simple infektioner fremover vil være dødelige. MRSA spreder sig med lynets hast. Men i Gades falske fremstilling er landbrugets intensive produktion garanten for, at verden ikke sulter. 0,36 procent af verdens fødevarer produceres af danske landmænd, så det rækker ikke langt. Desuden sætter den animalske produktion enorme ressourcer over styr. Uden dyr kunne landbruget forsørge op imod 80 millioner mennesker eller 5-6 gange flere end i dag, hvor man sender usunde kød- og mælkeprodukter til tromletykke tyskere, smældfede svenskere og baconhungrende briter, som snarere dør af fedme end af sult. Lige som danskerne i øvrigt.

FAO og mange andre eksperter peger på, at verden ikke kan mæske sig i kød, mælk og æg, hvis der skal være mad nok til alle. Men Søren Gade og resten af Axelborg tør slet ikke tænke nyt. Dansk landbrug har reelt ikke produktudviklet, siden man satsede massivt på animalsk produktion for ca. 100 år siden. Nytænkning i retning af sunde vegetabilske fødevarer er vejen frem. Landbrugets astronomiske gæld er entydigt bevis på, at antibiotika- pesticid- og kødsatsningen har spillet fallit.

 

Knud Haugmark