ForsideFinansielle landbrugstabLandbruget truer nu tre banker

Landbruget truer nu tre banker

-

Store ekstraordinære nedskrivninger præger julemåneden i Sydbank, Vestjysk Bank og Danske Andelkassers Bank, DAB. Alle har de rod i, at landbruget ikke er i stand til at betale enhver sit, hvorfor pengeinstitutterne altså advarer markedet om, at store tab er i vente.

Sydbank ser frem til tab på 225 mio. på landbrugskunder, Vestjysk Bank er usælgelig fordi der lugter for meget af gylle i kreditafdelingen og DAB har oplevet styrt i aktiekursen til nu kun 6 ikke mindst på grund af store nedskrivninger på urentable landbrugskunder.

På den anden side skriver Lars Attrup i JyllandsPosten en begejstret jubelartikel om "fødevareklyngens" bidrag til nettooverskuddet på handelsbalancen Tallene stammer fra Landbrug&Fødevarer. Landbrugsavisen refererer samme prognose, og skriver bl.a:

 

Eksportrekorden bliver især hevet op af rige kinesere, der efterspørger minkskind. Men fisk og skaldyr tæller også godt med, forklarer statistikchefen. Når vi tager hele eksporten af fisk og skaldyr, fiskeolie og pellets samlet, var eksporten i 2012 lige over 20 milliarder kroner, mens det for 2013 kommer op på cirka 22 milliarder kroner.

Danmark eksporterer fisk til over 100 lande, og størstedelen går til lande i Europa med Tyskland som største importør.

Det skal bemærkes, at skindproduktionen skaber ikke job i forarbejdningssektoren herhjemme. Minkskindene sælges som råvare til kinesiske buntmagere. Statistikchefen omtaler slet ikke primærlandbrugets produkter. Alligevel slutter artiklen i JP med en mærkelig udtalelse fra statikchefen, Finn Christensen fra L&F. Han synes at der skal laves flere slagtesvin.

»Netop adgangen til råvarer er nok i virkeligheden den største begrænsende faktor i forhold til fortsat vækst. Virksomhederne kan kun øge eksporten, hvis de får tilført flere grise, mere mælk og flere minkskind fra landmændene. Det har været vanskeligt at øge produktionen de seneste år, og faktisk har der ligefrem været en vigende produktion af slagtesvin. Det er utroligt ærgerligt, når vi har en stærk industri, stærke produkter og adgang til markeder, hvor efterspørgslen vokser og vokser,« siger Finn Christensen til JP.

 

Kilde/link

Landbrugsavisen