Andelskassen hænger i en tynd tråd

-

Den lovede rekonstruktionsplan for DAB synes indtil videre kun at have affødt panderynker i bankens hovedsæde. Finanstilsynet forlanger forbedret solvens og at banken skal stille med 230 mio. for at sikre kernekapitalen. Det synes umuligt uden at begå et større bankkup imod for eksempel Sydbank.

Første forsøg på kapitalindsprøjtning lignede også et kup. Andelskassen tryllede sig om til en bank, solgte rådne aktier til overpris til godtroende kunder, som nu vinker farvel til deres spareskillinger, for kursen er styrtdykket. Et statslån på 400 mio. har heller ikke reddet banken, og hvis den vælger at "konvertere" pengene til de nu helt værdiløse aktier, er pengene for evigt tabt for skatteyderne. Andelkassens kollaps rammer altså både lokalsamfundet og samfundsøkonomien.

Andelskassens solvensproblemer er direkte afledt af landbrugets manglende rentabilitet. Landmændene har i årevis udhulet deres eget kapitalgrundlag og kun overlevet på subsidier og en rekordlav rente.

Andelskassens endeligt kan ses som termometeret, der viser at landbruget har over fyrre i feber…

Kilde/link

Finanswatch (kræver (gratis) abonnement)