ForsideAntibiotika og resistensKameler smitter mennesker med coronavirus

Kameler smitter mennesker med coronavirus

-

Animalsk produktion medfører store sygdomsricici. Fugleinfluenza udspringer ofte fra fjerkræfarme, MRSA smitter fra svin og en farlig coronavirus er sporet til at smitte fra kameler.

Det vil altså være et folkesundhedsmæssigt fremskridt at nedlægge enhver form for animalsk produktion, hvor mennesker påvirkes af større eller mindre koncentrationer af husdyr. Om undersøgelsen fra Quatar skriver forskerne i the Lancet bl.a:

Findings

We obtained samples from 14 camels on Oct 17, 2013. We detected MERS-CoV in nose swabs from three camels by three independent RT-PCRs and sequencing. The nucleotide sequence of an ORF1a fragment (940 nucleotides) and a 4·2 kb concatenated fragment were very similar to the MERS-CoV from two human cases on the same farm and a MERS-CoV isolate from Hafr-Al-Batin. Eight additional camel nose swabs were positive on one or more RT-PCRs, but could not be confirmed by sequencing. All camels had MERS-CoV spike-binding antibodies that correlated well with the presence of neutralising antibodies to MERS-CoV.

Kilde/link

The Lancet