ForsideFinansielle landbrugstabHvad vi ikke fik at vide på DAB aktionærmødet i Hvidinghallen.

Hvad vi ikke fik at vide på DAB aktionærmødet i Hvidinghallen.

-

 Man må ikke sige det højt. Landbruget er dårlige betalere og det trækker bankerne ned i sølet, fordi ejerne hverken vil eller kan betale. Derfor fik Andelskassen af Finanstilsynet den 29. november 2013 forbud imod fremover at indgå nye engagementer med landbrug. Det fik vi ikke at vide ved aktionærmødet den 13. marts i Hvidinghallen. Vi fik derimod oplyst af bestyrelsesformanden, advokat Jakob Fastrup, at Andelskassen ikke havde ret mange penge ud at svømme hos bønderne. Men i årsrapporten, som for første gang ikke blev uddelt på aktionærmødet, står skrevet, at landbrugskunderne i ganske særlig grad har ”oplevet økonomiske udfordringer”. Det betyder oversat til almindelig dansk, at de er ved at gå på røven. Videre fortæller den, at ”den største enkeltsektor er landbrugssektoren, der pr. 31. december 2013 tegnede sig for i alt 21 % af Danske Andelskassers Banks udlån, hvilket er en mindre stigning i forhold til situationen pr. 31. december 2012”.

Landbruget tog også løvens part af nedskrivningerne, nemlig 28%.

Direkte adspurgt af undertegnede røbede bestyrelsesformanden sig, da han svarede, at landbruget ikke udgør noget problem, og nu går det i øvrigt meget bedre. Begge dele er forkert. Men hvis virkeligheden om landbrugets manglende betalingsevne kommer for en dag, så fordufter sikkerheden for bankens udlån, og dermed solvensen. Eller som man skriver: ”banken er qua segmentets andel af bankens udlån særlig følsom over for den fremtidige udvikling i landbruget.” Med andre ord: En beskeden rentestigning på 1-2 procent kan få fatale konsekvenser.

Årsrapporten nævner også, at man har vedtaget at betale en bøde på 500.000 kroner for i 18 ”enkelttilfælde” at have tilbudt lånefinansiering af de nye fine aktier, som banken selv havde værdisat. Tydeligvis alt, alt for højt, hvilket har affødt en sigtelse for overtrædelse af lov om finansiel aktivitet. Andelskassens kunder skulle betale kurs 250 lige før børsnoteringen. Man regnede med kurs 70 på børsen, skrev pressen. I stedet raslede den ned i otte-ni stykker. Det må nogen have vidst, så det ligner tyveri af kundernes spareskillinger ved højlys dag. Direktør Jan Pedersen nøjedes i Hvidinghallen med at rynke panden og indrømme: ”vi har ikke gjort det godt nok”. Det er en noget af en underdrivelse, for Jan Pedersen har sat en god milliard over styr på at lånefinansiere opkøb og salg af jord til opskruede priser i en bobleøkonomi, som enhver ædruelig bankmand ville afvise at medvirke i. Nu sætter man værdien af landbrugsjord til 135.000 kroner/ha, hvilket ifølge mine kontakter i miljøet er 40-50.000 for meget. Banken har intet lært. Vi kan derfor vente at se større underskud og flere skeletter vælte ud af skabene i Andelskassen. Når banken tyr til kriminelle metoder er dens dage talte.

Men der skal nok blive råd til flotte afskedsreceptioner for de mest drevne fidusmagere. Bare vent og se.

Hør sickpigs.dks interview med bestyrelsesformand Jakob Fastrup

Fastrups svinecyklus er beskrevet her

Se omtale i JV

Kilde/link

Læs årsrapporten her