ForsideDebatindlægDebat: Gades skingre selvros

Debat: Gades skingre selvros

-

 

Bragt i Politiken den 3. august 2014

Det lyder skingert når Axelborgdirektør, Søren Gade, flyder over af pinlig selvros af verdens mest forgældede landbrug, som trods massiv statsstøtte, toldbeskyttelse, lempelige miljøregler, beskyttelsespenge for drikkevandet osv. stadig ikke er i stand til at betale sine regninger.

Hvad nytter det, at ”vi har den mindste CO2-udledning per produceret kilo mælk”, når vi laver en masse kilo, og når kvæg faktisk er en kæmpe klimabelastning. Hvor længe kan landbruget leve højt på en påstand om, at det har ” halveret udledningen af kvælstof over de seneste 25 år”, når skønmaleriet skyldes al for høje beregnede værdier for firserne. Naturen, især vandmiljøet, er stadig overbelastet med næringsstoffer fra landbrugets mange dyr.

Animalsk produktion i Danmarks massive omfang vil aldrig blive bæredygtig. Nu slår man endda med åbne øjne mennesker ihjel med resistente bakterier, fordi landmændene er blevet alt for dygtige til at bruge medicinsprøjten.

Dansk landbrug har ikke noget at prale med. Erhvervet holder hele vores samfundsøkonomi som gidsel og det eneste, der kan ændre den situation, er et par tilfælde af svinepest. Dem kan man jo så håbe på.

 

 

Kilde/link

Politiken