ForsideDen økologiske illusionVidenskaben har talt: Et mindre kødforbrug er vigtigere end økologi

Videnskaben har talt: Et mindre kødforbrug er vigtigere end økologi

-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Selv såkaldte “naturplejekøer” belaster klima, miljø og natur. Her er ingen adgang for naturens venner (Hestetangvej, Farum)
Dansk forskning bekræfter østrigsk studie fra 2012
Miljøhensyn

En ny rapport udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet viser, at en kostsammensætning med mindre rødt kød og flere grøntsager er vigtigere end økologi, hvis man ønsker at skåne miljøet. Rapporten skal bidrage til at nuancere den nuværende forbrugerviden om miljøpåvirkningen ved øget import og eksport af økologiske fødevarer.

Hvis man ønsker at spise og drikke på bæredygtig og miljøvenlig vis, er det først og fremmest kostens sammensætning man skal kigge på og ikke om fødevarerne er økologiske eller ej.

– Vi har lavet en livscyklusanalyse, hvor vi dokumenterer, at man ved at reducere sit kødforbrug med blot 35 % fra de gennemsnitlige 138 gram kød om dagen til 90 gram om dagen og i stedet spiser flere grøntsager og fuldkornsprodukter, kan reducere kostens samlede miljøbelastning med 26 %. På den måde kan vi som forbrugere gøre en reel forskel for miljøet ved at spise mindre kød, siger en af forskerne bag rapporten, lektor Henrik Saxe fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Rapporten er på flere måder nyskabende, bl.a. ved at inddrage mange miljøparametre, drivhuseffekt, fossil brændsel, pesticidforurening og meget mere. Det må siges at være den bedste danske rapport om emnet hidtil, og den bekræfter en østrigsk undersøgelse fra 2012

via Et mindre kødforbrug er vigtigere end økologi – Københavns Universitet.

IFRO_Rapport_223