ForsideFra vor egen verdenRitzau indrømmer hårdt presset journalistisk brøler. Nu med efterskrift.

Ritzau indrømmer hårdt presset journalistisk brøler. Nu med efterskrift.

-

sjusk
sickpigs.dk løfter pegefingeren over for Ritzaus sjuskede journalistik

Politiken citerede ordret et Ritzautelegram for bl.a:

Den danske fødevareeksport nåede sidste år op på 156 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka en fjerdedel af den samlede danske eksport.

Det stod i Politiken: Landbruget roser regeringens nye eksportfremstød.

Dette tal bad sickpigs.dk Ritzau om at dokumentere


Ritzau svarer:

Tallene stammer fra Fødevareministeriet og L&F. Det er værdien af den handlede vare, der er tale om.

Med venlig hilsen / Sincerely
Martin Darling

Redaktionschef og Onlinechef / Editorial Director and Head of News Desk

Det var jo en tynd kop te. Så vi bad om at få oplyst:

kunne man få lov at se disse tal. De stemmer ikke med dem, jeg kan hente fra DS.

Men lige lidt nyttede det. Ritzaus Darling forsøger at køre mig træt ved at gentage:

Hej Knud
De findes på L&F’s hjemmeside og også på Fødevarestyrelsens.

Adb
Martin

Og så kunne jeg ellers bare gå i gang med at lede efter de tal, som Ritzaus journalist angiveligt havde brugt. Men så let slipper man ikke fra sickpigs.dk. Vi bed os fast i bordkanten og spurgte lige så høfligt:

givetvis, der findes en del tal.
Har du noget imod at dele den sammentælling, I benytter for at komme frem til 152 mia?

Forstår du, I skriver “fødevareeksporten”. Men den er altså meget, meget mindre. Landbruget m.fl har det med at puste tallet op med tobaksvarer, køleskabe, pesticider m.v.

Altså industrivarer, som er meget, meget uspiselige. Når I skriver “fødevareeksporten” hvilke varer er så inkluderet? Jeg går ud fra at I har checket tallet.

Venligst Knud Haugmark

Nu bider Ritzaus “Editorial Director and Head of News Desk” i græsset og indrømmer, at man ikke har gjort sit hjemmearbejde ordentligt. Men ordet berigtigelse kommer ikke over hans læber. Hr. Darling skriver:

Der er enkelte ting, som indgår, der ikke er fødevarer, og jeg har på baggrund af din henvendelse aftalt med den pågældende journalist, at vi fremadrettet vil være mere præcise om, hvad der omfattet, når vi skriver fødevareeksporten.

Med venlig hilsen / Sincerely   Martin Darling

Redaktionschef og Onlinechef / Editorial Director and Head of News Desk

Det var vi ikke helt tilfredse med her på vores lille døgnbemandede redaktion. I aftenlampens skær sendte vi følgende til Ritzaus  redaktionschef m.m.:

Mange tak for oplysningen. Kunne du præcisere procentuelt, hvor stor en andel af det, I kaldte “fødevareeksporten” som består af fødevarer og hvilke varer, der ikke er fødevarer? “Enkelte ting” er mig lidt for upræcist.

www.sickpigs.dk er et lille, men vågent medie. Du er altid velkommen til at blive klogere der. Vi knokler for at fremme adgangen til miljøoplysninger. Nu indrømmer fødevarestyrelsen faktisk, at den bryder Grundloven for trods en soleklar ombudsmandsudtalelse at forhindre offentlig adgang til visse MRSA oplysninger. Det er da en god historie…

Venligst

Knud Haugmark
Redaktør.


Her sluttede korrespondancen, måske fordi redaktionschefen skulle hjem, måske af andre grunde.

Efterskrift
Det skal indrømmes, at det ikke var hensigten at offentliggøre mailkorrespondancen med Martin Darling, men da Ritzaus redaktionschef m.m. 2 (to!) gange stikker en lodret løgn i et usselt forsøg på at snige sig uden om at skulle dokumentere en faktuel urigtig oplysning, nemlig størrelsen af “fødevareeksporten”,  ja endda sender denne sides redaktør i byen for at finde tallene og sluttelig hårdt presset medgiver, at hans påståede talmateriale slet ikke findes, er det på sin plads, at gøre læserne opmærksom på Ritzaus sjuskede arbejdsmetoder.

Ikke mindst i lyset af to forhold, nemlig for det første, at spørgsmålet har været genstand for debat i både trykte og æterbårne medier og for det andet, at Ritzau uden at kaste det mindste, lille, bitte kritiske blik på tal fra et falleret, forgældet erhvervs brancheorganisation, nemlig Landbrug  & Fødevarer, sender disse tal videre til hundredevis af andre medier, heraf samtlige landsdækkende, som gentager de misvisende eksporttal fra Landbrug & Fødevarer.

Alle medier, og ikke mindst Ritzau, bør i øvrigt en gang for alle gennemskue, at “eksportindtægter” er noget vrøvl. Eksport er ikke en indtægt i sig selv, kun hvis forretningen kaster noget af sig, er der noget at prale af. I tilfældet svinekød, mælkeprodukter o.m.a. skal eksporten finansieres med banklån hjemme i landmandens bank, for hans udgifter bliver langt fra dækket af “eksportindtægterne”.

Det er grunden til, at dansk landbrug bliver stadig mere forgældet; den tinglyste gæld er oppe på 370 mia, hertil kommer diverse kassekreditter, udskudt skat, ubetalte regninger hos leverandører osv. Danske bønder er Europas, muligvis verdens mest forgældede.

Med andre ord: Både landmanden og Danmark (og en del banker) ville være rigere uden disse gældsfinansierede “eksportindtægter” fra “fødevareeksporten”.

Vi beklager, hvis vi ved at offentliggøre mailkorrespondancen har brudt etiketten. Men vi skammer os ikke mere end, at vi er klar til at gøre det igen. Uden blusel. Når som helst.

Så er I advaret, I flæbekoner inde på Ritzaus Bureau!

Se endnu en Ritzaubrøler, nu vi er i gang…

PS: Ritzau hopper på Landbrug &Fødevarers gamle kneb, med at samle en masse eksport under en hat, som de kalder “fødevareklyngen”. Landbrug & Fødevarer har tidligere indrømmet, at der heri indgår industrivarer, som også tælles med der. Derudover grøndlandske rejer, køleskabe, chokolade og minkskind. For ikke at tale om pesticider og gødningsstoffer.
Her er pressemeddelelsen fra Landbrug og Fødevarer, som Ritzau kolporterede videre idet bureauet ændrede “fødevareklyngens eksport” til “fødevareeksporten”. Men der er mange milliarder til forskel.