Forsidebagatellisering af MRSA-farenTinna Urth medvirkede til bagatelliseringsmøde om MRSA sammen med belastede svinedyrlæger. Med...

Tinna Urth medvirkede til bagatelliseringsmøde om MRSA sammen med belastede svinedyrlæger. Med lydfil

-

DSC04403
Arrangementet fandt sted her i Aulum Fritidscenter den 9. september 2014.

Seruminstituttets nyslåede MRSA-rådgiver tilbyder et gratis road-show til alle interesserede landboforeningen, svinedyrlæger m.fl. som har interesse i at at nedtone MRSA-faren i lokalbefolkningen og hos de ansatte i svinefarmene. En lokal medarbejder for redaktionen deltog undercover i et sådant arrangement i Aulum mellem Herning og Holstebro.

Her er hendes beretning:

Jeg havde taget et falsk overskæg og min storternede skjorte på for at falde naturligt ind i forsamlingen og ud over at optage mødet på min I-Phone opførte jeg mig fuldstændig normalt.

(optagelsen kan man høre ved at klikke på playknappen ovenfor. red)

Det var helt tydeligt, at Tinna Urth var glad for at få en trådløs mikrofon på og fortælle om de slides, som vi kunne se på en stor skærm. Hun var ret underholdende, og fik forsamlingen til næsten at falde ned af stolene af grin flere gange. Efter ti-tolv minutter gav hun ordet videre til en lokal dyrlæge fra firmaet Vet-Team, der stod for arrangementet. Han hed Gerben Hoornenborg og han var tydeligvis kommercielt interesseret i, at antibiotikaforbruget i svinebesætningerne ikke kom under pres, for så ville han nok miste sine kunder til konkurrerende  dyrlæger. Han mente ikke, at det ville “gi’ noget” på resistensniveauet at nedsætte antibiotikaforbruget.

(Flere af hans kolleger har i øvrigt klienter, der har fået påtale på grund af deres høje antibiotikaforbrug, Se her. red)

Han beroligede forsamlingen på ca. 100 fremmødte, de fleste fra landbruget. MRSA kan man leve med. Der er ikke noget problem, mente Gerben Hoornenberg

Så overtog Tinna Urth igen med tal og tabeller, som mange vist ikke fattede ret meget af, men Gerben fortsatte med at sætte det danske antibiotikaforbrug op mod andre landes, og her ligger Danmark i følge statistikken meget lavt. Han fortalte igen, at MRSA ikke er noget problem, at vi skal lære at leve med den på samme måde som den resistente DT104 Salmonella, som det trods mange dyre tiltag ikke er lykkedes at udrydde.

Så var der spørgsmål, og Tinna Urth fortalte, at hun have eksempler på spædbørn, der var smittet med MRSA ved fødslen og derfor havde øjenbetændelse, som viste sig som grønne skorper ved øjnene.

En anden undrede sig over det, han havde hørt fra Hans Jørn Kolmos. “Hvor har han sine oplysninger fra?” Det kunne Tinna Urth ikke svare på, men hun oplyste, at hun var ansat til at formidle fødevarestyrelsens holdninger. Det udløste udbredt fnisen i salen.

Hans Jørgen Kolmos blev også omtalt af en anden Vet-Team dyrlæge, der påstod, at han mest var styret af et ønske om større bevillinger til bekymringsindustrien.

20140909_203130_resized-001
Vet-Team var vært for øl, vand, kaffe og smørrebrød ved arrangementet, der var et af i alt fire i firmaets område.

Efter endnu et par spørgsmål fik vi endelig kaffe og rullepølsemadder gratis, og uhm, – begge dele trængte vi vist alle sammen til efter en meget intensiv og oplysende  aften.