ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsDet har aldrig set så sort ud for danske mælkebønder

Det har aldrig set så sort ud for danske mælkebønder

-

2-20141031_171707
Det svensk/danske mejeriselskab har mange forskellige mælkeprodukter på hylderne. Overproduktionen af mælk har man hidtil inddampet og solgt som pulver i Asien og Afrika, ofte under produktionsprisen. Mælkebønderne ser ud til at ville producere endnu mere mælk til faldende priser, når kvotesystemet afskaffes. Dette vil sandsynligvis føre til konkurser og bankkrise i Danmark allerede næste år, hvis ikke det gribes forebyggende ind.

Politiken skriver om Arlas situation på verdensmarkedet, og trækker igen igen ruslandskortet:

Og det er ikke kun i Mellemøsten, Arla er presset. Putins fødevareembargo har allerede ramt de danske fødevareproducenter hårdt, og den samlede værdi af den russiske fødevareembargo vurderes at løbe op på 3,5 milliarder kroner. Samtidig har Kina reduceret deres import af mælkepulver markant, hvilket også gør ondt på bundlinjen hos Arla.

Den vigende efterspørgsel, som primært skyldes Ruslands fødevareembargo, har fået mærkeprisen til at dratte, og men udsigten til, at der næste år kan produceres yderligere 1 milliard liter mælk i Danmark, når mælkekvoterne gives fri, er der ikke umiddelbart udsigt til, at balancen mellem udbud og efterspørgsel bliver bedre. Tværtimod.

via Ekspert: Arla har igen bagdelen i klaskehøjde – Politiken.dk.