Robert Skov bagatelliserer: MRSA er ikke farlig, fordi noget andet er meget værre.

Relativering
Relativerings-
fjeren

Svine-MRSA har fået meget opmærksomhed den seneste uge. Men den står for en meget lille del, hvis man ser på, hvor mange, der bliver syge af multiresistente bakterier. Bakterien er faktisk ikke engang med i top-tre over de multiresistente bakterie, der gør flest danskere syge.

– Når vi ser på de multiresistente bakterier, der gør os syge, så kommer svine MRSA først ind på en fjerdeplads, siger områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, Robert Skov. For eksempel er den multiresistente E. coli bakterie, der kaldes ESBL, skyld i 150 gange så mange blodforgiftninger som svine-MRSA.-

Sidste år var det cirka 300 mennesker, der fik blodforgiftning af de her E. coli. Til sammenligning var det to mennesker, som havde blodforgiftning med MRSA, siger Robert Skov.

via Multiresistente bakterier: Ferie til Thailand langt farligere end en tur i svinestalden | Nyheder | DR.


Robert Leo Skov, Seruminstituttet
Robert Leo Skov, Seruminstituttet

Her på redaktionen undrer vi os over, at der nu eksisterer en hitliste over resistente bakterier, hvor kun “top tre” er alvorlig. Selv uden sammenligninger er det alvorligt, at sagesløse ansatte påtvinges en resistent bakterie, som de smitter videre til deres familie og omgangskreds.

Vi undrer os også over selve tankegangen: I Danmark har vi 25 mord om året, så risikoen for at blive myrdet er ganske lille, nærmest ubetydelig. Så hvorfor spilde penge på at sætte mordere i fængsel. Gentagelsestilfælde er meget sjældne, det viser statistikken. Det er meget farligere at gå over gaden, og det holder vi jo ikke op med vel?

Er det helt problemfrit, at mennesker myrdes bare fordi noget andet er værre, eller fordi der slås flere mennesker ihjel i trafikken eller ovre i Amerika? Statistisk er risikoen for at blive dræbt i krig for tiden ganske lille rent statistisk set. Men  det betyder jo mærkværdigvis ikke, at at vi er fuldstændig lige glade, når det gælder soldaternes liv.

Robert Skov manipulerer på en helt uanstændig måde. Ved at tilsløre den enkelte smittedes problem i statistisk vrøvl udstiller han en kynisme, som han burde holde sig for god til.

Men det er han nok ikke klog nok til at gennemskue.