ForsideFinansielle landbrugstabLandbruget nakker endnu en lille, landlig sparekasse

Landbruget nakker endnu en lille, landlig sparekasse

-

logo_gammelt
Dette logo er snart en saga blott

Den lille Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse bukker nu endelig under og overtages af den større Sparekassen Kronjylland.

Den lille sparekasse har eksisteret siden 1873, men nu knækker store afskrivninger på landbrugskunder, der ikke betaler hvad de skylder, ryggen på den lille lokale sparekasse. En pressemeddelelse nævner ikke dette forhold, men jubler blot over, at man har fundet den ideelle partner.

Sagen omtales også af business.dk, der bl.a. skriver:

Bankekspert og indehaver af Niro Invest Nicholas Rohde har foretaget en gennemgang af pengeinstitutternes eksponering mod landbruget for Berlingske Business. Den viser, at bankernes udlån til landbruget steg eksplosivt fra 86 mia. kr. i 2006 til 147 mia. kr. i 2008. Siden er udlånet faldet til 102 mia. kr. Det skyldes i høj grad store nedskrivninger for mellem ti og 30 mia. kr. på landbruget. Nu peger det igen på, at faldende indtjening i landbruget vil ramme bankerne hårdt. Det kan endda gøre så ondt, at de mest landbrugs­eksponerede banker får livs­truende problemer.

»Den nuværende krise kan føre til yder­ligere nedskrivninger for landbruget. Så kan det blive problematisk for nogle af de institutter, som har en betydelig eksponering mod landbruget og en begrænset solvens­overdækning (økonomisk buffer, red.).«

Der er stor forskel på, hvor stor en eksponering de forskellige banker har mod landbruget. I mindre pengeinstitutter som Sparekassen Bredebro og Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse er omkring en tredjedel af ud­lånet rettet mod landbrugskunder, og det betyder en høj risiko, vurderer Nicholas Rohde. Også større banker som Vestjysk Bank, hvor 20 pct. af udlånet er til landbruget, er udsat. I forvejen har Vestjysk Bank nu staten som hovedaktionær – efter talrige svære år for den store vestjyske bank.

»Det er ikke en stor nedskrivning, der skal til, før Vestjysk Bank får forstærket sine problemer,« siger Nicholas Rohde.

Vestjysk Banks konstituerede adm. direktør, Michael Nelander Petersen, oplyser, at banken holder godt øje med udviklingen i landbruget, hvor priser på eksempelvis mælk og svinekød er faldet voldsomt. Han frygter, at problemerne hos landmændene vokser i 2015.

via Landbruget kræver politisk indgreb – Økonomi | www.business.dk.