ForsideDebatindlægVand ud ad ørerne fra tre EU-ministre

Vand ud ad ørerne fra tre EU-ministre

-

Dan Jørgensen, fødevareminister (S), Sharon Dijksma, hollandsk landbrugsminister og Christian Schmidt, tysk landbrugsminister har sammen skrevet et debatindlæg i JyllandsPosten. Vi tillader os her på redaktionen at lave en linguistisk analyse af de tre første afsnit.

 

Grise er intelligente, følende væsner. Derfor skal vi behandle dem med respekt. Og derfor skal vi forbedre dyrevelfærden i den europæiske svineproduktion.

Hvordan kan man behandle 250 millioner holldanske, tyske og danske svin i store effektive produktionsanlæg “med respekt” ? Skal landmanden bære høj hat og hvide handsker i stalden, eller tiltale grisene “Deres højhed”? Respekt beskriver forholdet mellem mennesker. Hvis man bruger det i dyresammenhæng, bliver det uklart. Er det for eksempel respektfuldt at slagte de sagsløse dyr, eller at millioner nyfødte smågrise ikke bliver mere end fem dage gamle? Er det udtryk for respekt, når søerne har mavesår på stribe eller ledskader eller navlebrok?

Hvert år bliver der produceret og slagtet 250 millioner svin i Europa. Svineproduktionen er vigtig for vores samfundsøkonomi og vækst.

Her benytter ministrene sig af, hvad vi vil kalde sandhedsafsmitningseffekten. Først skriver man en kendsgerning, og  så skriver man noget vås, der ser ud til at være en følge af den første uigendrivelige sandhed.

Hvert år bliver der produceret og slagtet 250 millioner svin i Europa.

Det skal nok passe. Men det er ikke ensbetydende med, at

Svineproduktionen er vigtig for vores samfundsøkonomi og vækst.

Svineproduktionen i Danmar giver milliardunderskud. Erhvervets egne prognoser opregner et underskud på mindst fire milliarder i 2015 og endnu mere i 2016. Selv om danske svineproducenter i april fik en dejlig, lille skattefri gave på 25 mio. til oplagring af kød, ingen gad købe, så har det ikke hjulpet. Samfundsøkonomien drænes at et utal af tilskuds- og støtteordninger til landmændene, miljøet bliver ødelagt, forureningen kan nemt koste mange mennesker livet på grund af forurening med kvælstof, huspriserne rasler ned i nærheden af svinefabrikkerne, bankerne skriver milliarder ned på umulige fordringer hos de fallerede svineproducenter osv.

Så hvorfor er det nu lige at “Svineproduktionen er vigtig for vores samfundsøkonomi og vækst.”

Det skylder de tre herrer os en troværdig forklaring på.

Europas svineproducenter udgør kernen i landbruget og bør understøttes og styrkes. Alene i Danmark, Holland og Tyskland beskæftiger svineproduktionen næsten 150.000 mennesker.

Det er i sig selv en tragedie, hvis det passer, at svineproducenterne udgør kernen i landbruget, men hvad betyder det egentlig? Hvilke parametre ligger til grund for denne påstand? Underskuddets størrelse, gyllemængden, MRSA-mængderne, de underbetalte østarbejdere?

Hvis erhvervet er vigtig for væksten, hvorfor har det så brug for understøttelse?

Man skal bemærke, at ministrene ikke skriver, at svineproducenterne genererer 150.000 arbejdspladser, for så kunne de ikke tælle de ulønnede landmandskoner med og da slet ikke de landmænd, der skal have halve og hele millioner med på arbejde. Så var der kun de lavtlønnede østeuropæiske migrantarbejdere, der ikke stiller så mange spørgsmål om MRSA, feriepenge og pension tilbage. Deres arbejdspladser er bare et tab for landet, fordi produktionen giver underskud.

Derfor skriver ministrene “beskæftigelse”, så tror læseren, at der er tale om værdiskabelse, skatteindtægter og samfundsnytte. Det er manipulerende, og der er meget beskæmmende, at tre ministre gør sig skyldige i dette.

Sådan kunne man blive ved. Ministrenes forsøg på at give svineproducenterne rollen som reelle samfundsstøtter kan sagtens være ledsaget af et net lille bidrag til kampagnekassen. Men det får vælgerne intet at vide om. Det er nemlig hemmeligt

 

via Bedre dyrevelfærd for svin i Europa – Debatindlæg – Debat.