ForsideFra vor egen verdenKagekrigen: Politiken fremsender sin tilståelse.

Kagekrigen: Politiken fremsender sin tilståelse.

I striden om ophavsretten til en billede, som Politiken bragte uden samtykke herfra, er der sket en underlig ting på Rådhuspladsen 37. Den ansvarshavende redaktør, som er sagsøgt, bruger læsernes redaktør som stik-i-rend dreng

-

Frit efter virkeligheden.

Først sendte Christian Madsen sin sekretær i byen med en plovmand og et spark i røven til denne sides redaktør. Det måtte være nok til en skide pensionist og kværulant, som understod sig i at forlange honorering for et billede af en kage, som Politiken havde bragt uden at spørge først. Redaktøren mente at andre skulle betale de ca. 3.500 kroner, som er normal betaling for et billede, og dem måtte denne sides redaktør så selv hente ude i byen.

Den gik ikke, måtte Christian Jensen sande, og mens han tænksom spejdede ud over Rådhuspladsen fra sit fine hjørnekontor, fik han den ide, at den irriterende kagefotograf ude i Ballerup skulle tilbydes 3.000 kroner. Mange penge for en pensionist, syntes den højtlønnede chefredaktør at tænke.

Men mindre end retten ville tilkende ophavsmanden til kagen og billedet, som fyldte godt på bagsiden af søndagsudgaven af  “Organet for den højeste oplysning” den 27. december 2020. Ledsaget af en fladpandet og nedladende tekst, som en redaktør med både søvnmangel og svære tømmermænd synes at have formuleret.

Den gik heller ikke, måtte den meget selvsikre og vigtige redaktør sande, og nu ringede han selv til undertegnede. Han snakkede sweettalk, smiskede og sleskede med et nyt tilbud på hele 5.000 kroner, men ville stadig ikke berigtige den ulovlige anvendelse af billedet. Vi hjalp med en veloplagt tekst og satte trumf på med en stævning ved Københavns Byret, og så kom tilståelsen, formuleret af læsernes redaktør på opdrag fra chefredaktøren himself. Loyalitetskonflikter kendes ikke der inde på Rådhuspladsen:

Politiken forpligter sig til følgende to ting:

På side 2 i avisen at bringe følgende beklagelse:

Inger Støjberg-kagen, som vi viste på Bagsiden søndag 27.12., var ikke bagt og fotograferet af Holger Øster Mortensen, som der stod. Som det fremgik af denne spalte lørdag 16.1., var det Knud Haugmark, der havde kreeret kagen og taget billedet. Ifølge omtalen på Bagsiden var kagen lige til at spise, »når man skal have Instrukskommissionens flere tusinde sider lange beretning og talrige bilag til at glide ned«. Vi foreslog desuden, at den kunne spises »for at fejre overholdelse af paragraf 5 i ministeransvarlighedsloven: »En minister straffes, hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt eller efter hans stillings beskaffenhed««. Knud Haugmark oplyser imidlertid, at han bagte kagen som en støtteerklæring til Inger Støjberg. Redaktionen beklager, at det ikke fremgik af omtalen på Bagsiden, og jeg beklager, at det heller ikke fremgik af den efterfølgende rettelse, at der var tale om en sympatitilkendegivelse i form af en »proportionskage med bagatelliseringstopping«.

Politiken betaler Knud Haugmark 10.000 kr. for uretmæssigt at have bragt fotografiet

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Vh Christian Jensen

Der står sagen. Christian Jensen har endelig indset, at han står med ryggen imod muren. Og forsøger at købe sig fri af galgen med penge fra Politikens Hus. For selv om chefredaktøren ikke selv har håndteret det ulovligt publicerede billede, har han trukket i trådene, når det gjaldt den nedladende og skamløst utilstrækkelige honorering af fotografen/bageren.

Nu må vi se, om forliget kommer på plads. Vi havde nok foretrukket vores egen tekst. På bagsiden af søndagsudgaven.

Her på redaktionen har vi travlt med at håndtere andre henvendelser i sagen, bage flere kager og vil så vidt muligt træffe en afgørelse inden for de nærmeste dage.

SIDSTE: Politiken har accepteret forlig. Politiken betaler 15.000 kroner, bringer en nyskrevet berigtigelse på bagsiden af søndagsudgaven imod at undertegnede hæver sagen.