ForsideBiogasbedraget300 mio. sat i usikkert ethanolprojekt

300 mio. sat i usikkert ethanolprojekt

-

Berlingske Tidende 08.09.2008

Fest og forhåbninger for nyt brændstof

Efter mange års snak bygger DONG nu et demonstrationsanlæg, der kan producere anden generations bioethanol

 

Med fødevarekrise og rapporter om tvivlsomme CO2-besparelser blev første generations bioethanol en del af det dårlige selskab i Danmark. I stedet har politikerne og industrien sat deres lid til anden generation. Indtil videre er det blevet ved laboratorieforsøgene, men nu sker der noget.

– Perspektiverne for anden generations bioethanol og bæredygtig biobrændsel er store. Vi har brug for alle løsninger, og det er vigtigt, at erhvervslivet spiller en stor rolle. Det her er et skoleeksempel på samspillet mellem det private erhvervsliv og det offentlige, som andre også kan lære af, siger Connie Hedegaard.

Det er Inbicon, et datterselskab til DONG, der bygger anlægget til 300 millioner kroner. Planen er, at det skal åbne inden klimatopmødet i november næste år og producere 5,4 millioner liter bioethanol om året. Intet er dog sikkert. Det er kun et demonstrationsanlæg, der skal teste om teknikkerne fra testanlæggene virker i stor skala. Derfor er der også masser af »hvis« og »forhåbentlig« i dagens skåltaler. Men når forbeholdene er taget, klapper de store spillere i hænderne af miljørigtig glæde:

– Hvis alt går godt, kan vi have de første fuldskala-anlæg klar i 2012-13. Håbet er, at vi i fremtiden kan sælge vores teknologi og know-how til udlandet. Det er fremtidens måde at producere brændstof på, så der er rigtig store muligheder, fortæller Michael Persson, vicepræsident i Inbicon.