ForsideDebatindlægNu også landbrugsstøtte til partier

Nu også landbrugsstøtte til partier

-Berlingske Tidende, 3. februar 2009, Opinion, s. 12.

af Kjeld Hansen, journalist

Fødevareminister Eva Kjer Hansen og Dansk Folkeparti har i al stilhed åbnet en af landbrugets mange støtteordninger for deres partifæller. Fremover kan politiske projektmagere få del i de 10 millioner kroner årligt, der hidtil har været reserveret upolitiske aktiviteter for børn og unge på landet.

Der er tale om samme støtteordning, som blev voldsomt kritiseret i sommeren 2007, fordi de to Venstre-dominerede organisationer, 4H og Landboungdom, havde modtaget hele syv mio. kr. i støtte. Pengene var bl.a. blevet brugt på traktortræk med striptease, restaurantbesøg, drukture til Spanien samt en pigeaften med præsentation af sexlegetøj. Til overflod bragte Landboungdoms eget blad billeder fra den såkaldte ”dildo-aften”, så der var ikke noget at komme efter.

Det skandalebetonede misbrug af landbrugsstøtten var med til at berede vejen for nuværende fødevareminister Eva Kjer Hansen, fordi afsløringen kostede fødevareminister Hans Chr. Schmidt hovedet.

Kjer Hansen overtog ministerposten med kategoriske erklæringer om at gøre op med misbruget. Hun ønskede angiveligt helt at afskaffe EU-støtten. Men det er blevet ved snakken. Også under Kjer Hansen har de to Venstre-dominerede fritidsklubber modtaget millionbeløb i driftsstøtte.

Der kan næppe heller herske tvivl om, at den ”politiske” udvidelse af støtteordningen sigter mod at gavne Venstres Ungdom. Kun VU har en organisation i landdistrikterne, der opfylder kravene for at få del i de 10 mio. kr. årligt. Hvad Dansk Folkeparti får ud af det, er ikke kendt.

Allerede to uger før ordningens ikrafttrædelse orienterede fødevareministeren om de nye muligheder for politiske organisationer, men kun i Landbrugsavisen. Ministeren har hverken annonceret den udvidede støttemulighed for politiske partier i andre medier, ej heller i ministeriets egen pressemeddelelse, til trods for at ansøgningsfristen udløber allerede om seks uger. Tippet til de landbrugstilknyttede partier har derfor givet dem et klart forspring i kapløbet om de 10 millioner.

Den slags politisk magtmisbrug har Folketingets ombudsmand tidligere kaldt ”ulovlig favorisering”. Skatteborgerne, der skal betale, ville nok bruge stærkere ord, hvis de vidste, at de nu også skal yde landbrugsstøtte til politiske partier.

Kilde/link