ForsideDebatindlægDebat: GMO - en dårlig undskyldning

Debat: GMO – en dårlig undskyldning

-

Rune-Christoffer Dragsdahl BA i antropologi, stud. scient. anth., Skt. Pauls Gade 3, København K skriver i JyllandsPosten:

Mindre kød er ingen katastrofe, men kan være vejen frem i kampen for et bedre miljø.

Fødevareministeriet udgav for nylig en rapport om muligheder og udfordringer ved at anvende genmodificerede organismer (GMO) inden for landbrug og fødevarer.

GMO-rapporten ignorerede imidlertid vurderingen fra FN’s landbrugsvidenskabelige panel, som er beskrevet i ”The International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development” (IAASTD). IAASTD er verdenshistoriens mest seriøse landbrugsanalyse og blev til i et samarbejde mellem Verdensbanken og en række FNorganisationer og udkom i april 2008.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har i flere omgange haft muligheden for at forklare, hvorfor hendes GMO-rapport har ignoreret FN’s landbrugsvidenskabelige panel, men i stedet for at svare har hun bagatelliseret FN-rapporten. Dette hænger formentlig sammen med, at man i Fødevareministeriets GMO-rapport tydeligt kan læse, at hovedårsagen til GMO-iveren hverken har at gøre med udbytte, miljø eller klima, selv om disse GMO-motivationer igen og igen fremhæves af ministeren.

Det værste scenarie

Den egentlige årsag til den nye GMO-kampagne mere end antydes på side 154 i ministeriets rapport, hvor der står, at »det største umiddelbare problem for europæiske landmænd er dog på foderområdet«. De lande, der producerer dyrefoder som f.eks. soja, evner ikke at håndtere adskillelsen af det foder, som EU har godkendt, og det foder, som EU ikke har godkendt.

Det vurderes derfor, at konsekvensen af EU’s strenge GMO-regler kan blive, at en væsentlig del af sojafoder-importen fra Sydamerika og USA må afbrydes.

Det værste scenarie, »som absolut ikke er usandsynligt, hvis EU opretholder sin restriktive politik«, vil påvirke EU’s husdyrproduktion meget kraftigt. Vurderingen er, at svineproduktionen vil falde med en tredjedel, fjerkræproduktionen med 40 pct., og oksekødsproduktionen så meget, at EU bliver importør af oksekød.

Dette vil betyde kraftige prisstigninger på såvel svinekød som fjerkræ.

Mindre kød – og dyrere kød. Hvilken katastrofe.

Det vil nok være de fleste læseres umiddelbare reaktion på denne forudsigelse.

Men faktisk er mindre kød og dyrere kød en af de ting, der virkelig vil batte noget til at løse det 21. århundredes mest alvorlige udfordringer.

Hypotetiske forestillinger

Ifølge talrige internationale rapporter er husdyrproduktionen og det tilhørende overforbrug af kød centralt involveret i alt lige fra vandforurening, vandforbrug, afskovning, tab af biodiversitet og udledning af drivhusgasser, til civilisationssygdomme, pandemier og fødevareknaphed.

Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er husdyrproduktion en af de to til tre grundlæggende årsager til de væsentligste miljøproblemer på alle niveauer fra lokalt til globalt.

Hovedformålet med at anvende mere GMO i landbruget er, kort sagt, at fastholde denne globale overproduktion af animalske fødevarer.

Nogle vil nok indvende, at Danmark er en del af et globalt marked, og at mindre produktion og forbrug i Danmark vil blive opvejet af mere produktion og forbrug et andet sted i verden.

Men dette argument er baseret på hypotetiske forestillinger om den globale efterspørgsel på kød. Sandheden er, at en begrænset husdyrproduktion i Europa med stor sandsynlighed vil inspirere andre verdensdele til at gå samme vej.

For hvem ønsker at forøge vandforureningen, afskovningen, fødevareknapheden og forekomsten af velfærdssygdomme?

Overproduktionen af kød og dermed husdyr kan aldrig blive bæredygtig.

Uanset hvor meget fødevareministeren, landbruget, GMOlobbyen og håbefulde forskere insisterer på det modsatte.

Kilde/link