ForsideDebatindlægDebat: Ingen grund til medlidenhed med mælkebønderne.

Debat: Ingen grund til medlidenhed med mælkebønderne.

-



Sendt til JydskeVestkysten.

 

Hverken Claus Iwersen, der d. 17.oktober her i bladet bekymrer sig for, om landmænd nu får en "fair" afregning for deres mælk, eller andre, har kunnet undgå at høre de europæiske landmænds klynken over, at mælkeprisen er faldet. Hykleriet har de færreste fået øje på.

Mælkeproduktionen har i en lang årrække oversteget efterspørgslen, og selv kvotesystemet har ikke kunnet skabe balance. Resultatet er bl.a, at mælk med enormt energiforbrug tørres til pulver, der dumpes uden for EU. Fattige mælkebønder  i den 3. verden får med hjælp fra Europas skatteydere ødelagt deres marked, fordi europæiske landmænd, hvis lommer er ved at revne af tilskudskroner, nægter at efterleve det frie markeds lov. Derfor blev i 2004 indledt en meget skånsom reform, der bl.a. sænkede mindsteprisen for mælkepulver og giver  "kompensation" til mælkebønderne i al evighed. Nu begynder reformen at virke, så man kan komme i gang med en nedsættelse af kvægbestanden for at få balance i markedet. Bønderne har altså fået penge en gang, men det har ikke afholdt dem fra at hyle op, stikke hånden frem og malke EU-kassen en gang til. Også i betragtning af, at en malkeko udsender lige så meget drivhusgas som en mellemstor Audi er der grund til at slagte nogle af EUs køer. Der er derimod ingen grund til at have medlidenhed med en branche, der står fast på at producere til et marked, der ikke eksisterer, og forlanger at skatteyderne og den 3. verdens bønder skal bløde.

En "fair" afregning for mælken forudsætter, at landmændene lige som alle andre indstiller sig på frie markedsvilkår. Uden at pive.

 

Knud Haugmark
p.t. Bonhoefferstrasse 9,  Z. 212
69123 Heidelberg
Tyskland