ForsideDebatindlægKjeld Hansen: Nedlæg fødevareministeriet

Kjeld Hansen: Nedlæg fødevareministeriet

-

Politiken | 05.01.2010 | Kultur | Side 9 | 331 ord | artikel-id: e1d4aaf6
Debat: Ommøblering: Nedlæg til Fødevareministeriet for landboernes skyld

Af KJELDHANSEN DIREKTØR

MEGET TYDER på, at statsminister Løkkes store ministerrokade vil koste Eva Kjer Hansen taburetten som fødevareminister ( Pol. 3.1.). Det vil blive hilst med klapsalver ude på landet.

Gennem de seneste otte år er dansk landbrugs gæld næsten fordoblet fra 190 mia. kr. i 2001 til astronomiske 360 mia. kroner i dag. Kjer Hansen ( og hendes to seneste forgængere) har ikke løftet en finger for at stoppe denne vanvidskarrusel af overbelåning. Tværtimod har hun gennem flere lovændringer pustet yderligere varm luft ind i den gigantiske spekulationsboble, som ødelægger mange kommuners økonomi.

Kjer Hansens ministerperiode har desuden været præget af den ene fødevareskandale efter den anden, mink og svin med blodige sår er rullet over tvskærmene, mens ulovlige sprøjtemidler væltede ind i landet, og der blev pløjet naturområder væk hver eneste dag.

MEN MAN kan også gøre skarn uret. De mange skandaler er ikke kun den udygtige ministers skyld.

En væsentlig forklaring er selve virksomhedskulturen i Fødevareministeriet.

Der opfatter man stadig sig selv som de store jordejeres og svinebaroners stålsatte vagtværn over for resten af samfundet. Uanset hvad andre beboere på landet måtte mene.

Derfor bør statsministeren også overveje, om ikke vi skal have moderniseret det brogede ressortområde, som Fødevareministeriet sidder på.

Gennem flere år har de professionelle heltidslandbrug bedt om at blive flyttet til Økonomi-og Erhvervsministeriet.

Giv dem dog samme vilkår som resten af industrien.

De økologiske landmænd ville få en langt mere kompetent sagsbehandling, hvis deres regelsæt blev lagt over i Miljøministeriet. Lyt dog til dem.

Blev Grøn Vækst-pakken styret upartisk fra Klima-og Energiministeriet, ville den vinde virkelig meget i troværdighed.

Og sikkert også i energieffektivitet og rentabilitet.

Og ville det ikke være mere logisk at lade Sundhedsministeriet bekæmpe salmonellainfektioner og farlige resistente bakterier end overlade det til svinebaronerne selv? FOR ALLE os andre ca. 850.000 borgere, der bor ude på landet, ville det være en indlysende fordel, at Indenrigs-og Socialministeriet sammen med Kulturministeriet og Miljøministeriet fik langt større indflydelse på landdistrikternes fremtid.

Nedlæg Fødevareministeriet