ForsideDebatindlægKaren Ellemann: Skræmmende miljøudvikling

Karen Ellemann: Skræmmende miljøudvikling

-

Jyllandsposten: 05.03.10 kl. 03:00

Næsten hvert 10. drengebarn i Danmark fødes med misdannede kønsorganer.

Sammen med nordmændene har Danmark den højeste forekomst af testikelkræft i verden, og 40 pct. af mændene har nedsat sædkvalitet. Pigerne går nu i pubertet et år tidligere, end de gjorde i 1995.

En skræmmende udvikling på kort tid. Det vidner om, at vi fortsat har massive problemer at kæmpe med, før vi kan indfri målsætningen om at efterlade et bedre miljø til vores efterkommere.

Som miljøminister er det naturligvis mit job at kæmpe for, at Danmark får et langt bedre miljø.

Men jeg synes også, at jeg har en personlig forpligtelse til at løfte denne opgave.

For der er intet naturligt i at sprøjte for meget gift på vores afgrøder.

Eller i at putte kemi i vores tøj, legetøj og mad, så det bliver skadeligt. Eller i at forurene luften med sundhedsskadelige partikler.

Vi er et af de lande i verden, der udnytter vores ressourcer mest intensivt.

Hele 62 pct. af Danmarks areal bruges til landbrugsjord, og kun cirka 13 pct. er dækket af skov. Det relativt store landbrugsareal er en særlig udfordring, fordi det ligger tæt på søer, åer, fjorde og hav.

Vores forbrug og livsstil påvirker natur og miljø. Byerne er vokset 10 pct. i areal på 10 år. Hver dansker producerer ca. 750 kilo affald om året, og 10 pct. af vores affald er mad. Spild af mad og ressourcer.

Moralsk forpligtelse

 

Samtidig er trafikken steget med 50 pct. på 20 år. Med CO2-udledning, luftforurening og støj til følge.

Den måde, vi har indrettet Danmark på, og den måde vi lever på, indebærer en moralsk forpligtelse til at bevare en meget høj miljøstandard.

Den moralske forpligtelse er blot en af flere årsager til, at vi fortsat skal styrke kampen for et grønnere, renere og mere naturligt Danmark.

Forurening er en begrænsning af vores frihed. Når dieselbiler udleder partikler, skaber de luftforurening, som skader helbredet og gør folk syge. Det er et direkte indgreb i den personlige frihed.

Når landbrugets udledning af kvælstof og andre skadelige stoffer påvirker vores vandmiljø, så begrænser det ikke bare livet for udsatte dyr og planter. Det begrænser også vores frihed, når de fælles naturværdier forringes. Derfor er det en liberal hjertesag at kæmpe for et bedre miljø.

Der er også kontante fordele ved at sikre Danmark en højere miljøstandard. Danmark er i dag et af de førende lande i verden inden for miljø- og energiteknologi. Branchen eksporterede for 96 mia. kr. i 2008 og stod dermed for 16 pct. af den danske vareeksport. Men der er fortsat mange gode grunde til at gøre en ekstra indsats for miljøet.

Det vil jeg som ny miljøminister kaste mig uforfærdet ud i. Og jeg vil godt invitere alle med. Det gælder oppositionen, kommuner, erhvervsliv, grønne organisationer og sandelig også dig. Den enkeltes indsats er desværre ikke tilstrækkelig. Derfor er det afgørende, at vi alle yder en indsats for et bæredygtigt Danmark.

Kilde/link

JyllandsPosten