ForsideDebatindlægDebat: Nej til at give beskyttelsespenge

Debat: Nej til at give beskyttelsespenge

-

Frederiksborg Amts Avis | 23.03.2010 |

Landboformand Herdis Dam anser sig selv som statsansat landmand, der lønnes af staten for »arbejde«, som bl. a. består i, at hun og hendes landmandkolleger ikke længere ødelægger drikkevandet og miljøet ( debatsiden 17. marts). Når man som danske landmænd i snit modtager 62 procent af sin indtægt som statstilskud, kan en sådan selvopfattelse egentlig ikke undre.

Men ret beset er der ingen grund til at betale landbruget for ikke at ødelægge fællesværdier som drikkevand og natur. Det har samfundet ret til at beskytte også uden den »kompensation«, som fru Dam forlanger. Så skulle jeg have betaling, fordi jeg ikke slår min gamle mor, fordi jeg ikke kører for stærkt på min cykel og for ikke at stjæle nede i Netto.

Nu er de meget begrænsede krav til landbruget, som erhvervet selv har været med til at formulere, blevet udsat. Vil Herdis Dam så bede staten om at beholde sin vennemilliard til bønderne? Herdis Dams tankegang bygger på forestillingen om landbrugets uindskrænkede destruktionsret over for naturværdier, drikkevand, dyrevelfærd og folkesundheden, som jo trues at resistente bakterier fra landmændenes stalde.

Derfor forlanger hun beskyttelsespenge for ikke at sprøjte m. v. Den slags skal bekæmpes. Det er mafiøst.

Kilde/link