ForsideDebatindlægDebat: Landbrugets hylekor

Debat: Landbrugets hylekor

-

Viborg Stifts Folkeblad | 29.03.2010

Landbrug: Land- og folketingsmand Leif Mikkelsen synger med i landbrugets hylekor for at få endnu flere tilskud eller slippe for at betale til fællesskabet.

Mikkelsen påstår, at »landbruget bidrager hvert år med 115 milliarder til statskassen, og 165.000 danskere lever direkte eller indirekte af landbruget og dets følgevirksomheder.« (16. marts 2010).

Direkte forespurgt fortæller Mikkelsen, at de 115 mia. dækker landbrugseksporten, og at tallet stammer fra Danmarks Statistik. DST opgør ikke landbrugseksporten som sådan, så tallet stammer fra Axelborg, der går på strandhugst i industrien og regner tobaksvarer, konservesdåser, malkemaskiner, køleskabe m.v. med til landbrugseksporten. Det er snyd.

Værre bliver det, når Mikkelsen påstår, at eksportindtægterne ender i statskassen. Tvært imod sælges varerne med milliardunderskud, så de kaster ingen skattekroner af sig til statskassen.

Svinekød udgør beskedne 4,9 procent af eksporten, men produktionen belaster skatteyderne, dels med milliardtilskud til de urentable og udygtige bønder, og yderligere fordi de i denne regerings tid allerede har tørret skattelettelser på 3,6 milliarder kroner af på os andre. Mikkelsen bliver ufrivilligt morsom, når han giver landbruget æren for arbejde til tusinder af mennesker, der »helt eller delvist er beskæftiget med at kontrollere landmændene«. De udgør jo en betragtelig udgift for staten.

Et erhverv som modtager 62 procent af sine indtægter som tilskud og alligevel ikke kan tjene penge, men derimod stifter gæld for 100 millioner om dagen, er ikke værd at bevare.

Produktionens værdi er den samme som for 10 år siden, og gælden på 360 milliarder kroner truer velfærden og hele samfundets stabilitet, for erhvervet har hverken evne eller vilje til at betale pengene tilbage.

Svineminister Henrik Høegh anslår underskuddet i landbruget i 2008-10 til at blive 12,7 milliarder kroner. Landbruget er reelt en gøgeunge, som bør afvikles og give plads til mere natur, mindre stinkende og mere rentable aktiviteter i det åbne land.

Kilde/link

Viborg Amts Folkeblad