ForsideDebatindlægEkstrem husdyrsproduktion presser økonomi og natur

Ekstrem husdyrsproduktion presser økonomi og natur

-

JydskeVestkysten | 15.03.2011 | 1. sektion | Side 12 | 373 ord | artikel-id: e28b3cda

FORBRUGSFEST

U d over en hævet moraliserende pegefinger » om upassende udgydelser om et helt erhverv « leverer den tidligere skoleinspektør Erling Aaskov ( JV 12. marts 2011) ingen argumenter for, at vi i al evighed skal hælde milliarder i den svineproduktion, som i 2008-10 kostede 12.7 milliarder at holde i gang, og som ifølge branchens egne tal koster 3-4 af slagsen i 2011.

Landbruget låner ca 100 millioner kroner om dagen, bøndernes indtægt består for 62 pct. vedkommende af skatteydernes noble tilskud og alligevel kommer de heldigste ud af 2010 med et rundt nul på bundlinjen. Det bliver aldrig rentabelt.

Bent Horshauge, Årøsund ( JV 12. marts 2011) gør sig bekymringer om landmændene, der af hensyn til almenvellet sættes fra bestillingen. Men de er både fiffige og kreative. For eksempel viste en stikprøve i 2008 i Aabenraa, Sønderborg og Tønder kommuner, at tre ud af fire kvægbønder malker køerne med den ene hånd og kommunekassen med den anden.

De hævede sygedagpenge, mens de arbejdede flittigt på gården.

En anden stikprøve fra Djursland viste, at 7 ud af 10 bønder havde blå diesel i privatbilens tank, hvilket kan forklare at dieselforbruget i landbruget siden 1995 er fordoblet, mens det dyrkede areal er faldet.

Der er sandsynligvis tale om svindel i milliardstørrelse. Læg dertil tilskudssvindel med arealer, landmanden ikke har eller brakstøtte til arealer, som aldrig har været opdyrket.

Milliarderne flyder ned i landmændenes lommer med eller uden lovgrundlag. 160 østjyske landmænd har importeret gødning og ulovlige sprøjtegifte som kalk og sodavand. Rigtig kreativt.

Disse og mange andre eksempler viser, at landmænd nok skal klare sig på den ene eller den anden måde. Ingen grund til bekymring.

Argumentet om, at vi alle ville dø af sult, hvis det animalske landbrug forsvandt holder ikke.

Tvært imod, for selvom man kalder det forædling, når plantefoder bliver til kød, æg og mælkeprodukter, så er realiteterne, at tre fjerdedele af næringsindholdet går tabt. Det bliver til gylle og luftforurening fra staldene og ødelægger både naturen og drikkevandet mange steder.

Så mine gode herrer, Erling Aaskov og Bent Horshauge, I må erkende, at Danmark ville være både rigere og renere uden den ekstreme husdyrproduktion. Før eller siden vil I indse, at tiden rinder ud for svineavlernes asociale forbrugsfest på skatteydernes bekostning.