ForsideDebatindlægDebat: Send ikke gode penge efter dårlige. Sælg Biokraft til landmændene

Debat: Send ikke gode penge efter dårlige. Sælg Biokraft til landmændene

-

Læserbrev sendt til Bornholms Tidende den 27 juni 2011 fra Jørn Holger Christensen, Thorkildsvej 19, 3700  Rønne:

Knud Andersen (formand for Biokraft, red.) fortæller, at Biokraft skal udvides til det dobbelte, men pengene skal IKKE komme fra kommunekassen, udgifterne skal dækkes Østkraft selv og låntagning. Det er godt nok en melding, der vil noget. Hvor er de første langt over kr. 100 mio. kommet fra?

 

Lå der mere i kommunalbestyrelsens erkendelse af et moralsk ansvar men ikke juridisk ansvar for Biokraft? Denne erkendelse kan læses her: http://www.tv2bornholm.dk/moduler/nyheder/news.asp?id=42112&

 

Desuden er Knud Andersen som svineproducent inhabil som formand for Biokraft A/S – http://www.oestkraft.dk/menu/organisation-net.asp?page=Om ØSTKRAFT


Han vil nu via en udvidelse af Biokraft A/S sende endnu flere af vores penge ned i lommerne på øens gældstyngede svinebønder. Biogasværket har allerede påført de bornholmske elforbrugere et tab på samlet mindst 100 millioner og værket producerer hverken gødning eller andre salgbare restprodukter ud over en lille, bitte smule biogas af ringe kvalitet. Prisen på lugtgenerne er aldrig gjort op for husejerne i Aakirkeby.

Svineproduktion giver dundrende underskud ikke bare på Bornholm, men i store dele af Europa. Produktionen skal afvikles, for på længere sigt vil den undergrave samfundsøkonomien. Men hvis svineavler Knud Andersens plan er at hjælpe sig selv og sine kolleger med at slippe af med gyllen på en billig måde og tørre regningen af på borgerne enten via kommuneskatten eller via elprisen, så må vi almindelige bornholmere protestere.
 
Hverken svineavler Knud Andersen eller andre folkevalgte landmænd må misbruge deres politiske magt til at fremme egne interesser. For så pådrager de sig ikke bare et moralsk men også et juridisk ansvar. Og det bliver dyrt at stå både for bornholmerne og sikkert også for landmændene.

 

Det er i øvrigt da et fedt, hvordan han skruer det økonomisk sammen, der er da stadig kun de bornholmske borgere til at betale denne landbrugsstøtte. Sælg nu Biokraft til dem, som tidligere direktør Poul-Erik Sjøberg en gang skrev, der fik mest ud af Biokraft, nemlig landbruget! Den der nyder, skal også være den der yder.

 

Biokraft A/S bør ejes og drives af landbruget med aftaler med bl.a. Østkraft Forsyning A/S samt Bornholms Forsyning A/S om at aftage den producerede elektricitet og varme. Så kunne der fremskaffes nogle af midlerne til en havvindmøllepark ud for Arnager, samtidig sparede man borgerne for denne kæmpe regning.

 

Det er galimatias at smide gode penge efter dårlige, det måtte Gl. Hjørring Kommune (sendte gode 11,5 mio. efter dårlige 10 mio.) erkende, efter Dammen energi fallerede, hvorved kommunen mistede alle 21,5 mio. En investering der af indenrigsministeriet er blevet kendt ulovlig.

Venlig hilsen

Jørn Holger Christensen
Thorkildsvej 19
3700  Rønne