ForsideDebatindlægDebat: 52 millioner om dagen

Debat: 52 millioner om dagen

-

 

Bragt i Jydske Vestkystenden 21. juli 2011:

Forfatter H.E. Sørensen fra Skærbæk påstår (JV 9. juli), at landbruget producerer mad til 20 millioner mennesker og spørger, hvad de dog skal leve af, hvis dansk landbrug forsvinder. Han mener, at eksporten af fødevarer er en indtægt, som han foretrækker frem for at bruge penge på at importere fødevarer fra udlandet. Begge dele er forkert. Det er en myte at dansk landbrug mætter munde på mange millioner mennesker i en verden hvor der – som Sørensen påstår – er ”mangel på mad”. Tvært imod fodrer danske landmænd uden skrupler deres millioner af svin med importerede foderstoffer fra fattige lande, for at de med dundrende underskud kan sælge det videre til tromletykke tyskere, svenskere og englændere. Hvad de skulle leve af? Svaret er enkelt: det, der sidder på sidebenene, for dansk landbrug eksporterer usundt mættet fedt til lande, hvor fedmen griber om sig og ligesom herhjemme udgør en dyrt og belastende sundhedsproblem. I stedet for at dyrke foder til de 20 millioner danske svin, som landbruget årligt producerer – foruden de 9, der dør i staldene – kunne man let brødføde mindst fire gange så mange mennesker med vegetabilske fødevarer. Så dansk animalsk produktion bidrager i virkeligheden til mangelen på mad til mennesker. At hver fjerde afrikaner sulter forstyrrer ikke de danske landmænds nattesøvn, når bare tilvæksten i stalden er i top.

Nye tal fra landbrugets egen organisation viser, at erhvervet i snit lånte 52 millioner kroner om dagen i årene fra 2002 til 2009 – søndag inkusive. At 85% af produktionen eksporteres ændrer ikke ved, at landbrugserhvervet efterlader sig et gabende hul i den hjemlige økonomi, som sagesløse borgere nu tvinges til at fylde op. Mens bønderne hyler op om ulige konkurrenceforhold over for nabolandene er virkeligheden, at en dansk landmand modtager langt mere støtte pr. hektar end andre europæiske kolleger. Og de ligger nummer sjok, når det gælder evnen til at tjene deres egne penge. 62% af indkomsten består af skatteydernes milde gaveregn, det højeste tal i EU.

Dansk landbrug har i et årti været en dundrende underskudsmaskine som tilmed har ødelagt store drikkevandsressourcer, naturværdier og privatøkonomien for naboerne, hvis ejendomme er blevet usælgelige på grund af støj, stank og støv.

Mens forfatteren og landmændene sover tornerosesøvn, må det da snart gå op for alle andre, at det danske samfund var bedre tjent uden denne gøgeunge, hvis milliardgæld nu ligger som en tikkende bombe under hele vores samfundsøkonomi. De første tegn på et sammenbrud har vist sig ved at landbrugets uansvarlige drift har knækket ryggen på flere banker. Det er kun begyndelsen, og hvis ikke der meget hurtigt sættes ind med en ordnet afvikling af dette landsskadelige erhverv, ender Danmark i selskab med Island, Grækenland og andre fallentstater.

 

Knud Haugmark

 

Mette Bock, politisk lykkeridder for Liberal Alliance svarer et par dage senere:

JydskeVestkysten | 22.07.2011 | 1. sektion | Side 20 | 91 ord | artikel-id: e2ca8ce9

GRUNDLØS SVADA

I Politiken den 11. maj 2011 tegnede turistfører og tyskstuderende Knud Haugmark et så fortegnet, forvirret og fejlagtigt billede af tyskstudiet på Københavns Universitet, at institutlederen på tyskstudiet i første omgang valgte at nøjes med at trække undrende på skulderen, som han skrev i en replik. Det samme må anbefales i forlængelse af Knud Haugmarks fuldstændig usaglige og grundløse svada mod dansk landbrug i JV 21. juli. Man får nærmest ondt af mennesker, der i den grad har brug for at udstille deres egen manglende viden og fordomsfulde tilgang til livet.