ForsideNaturbeskyttelseDet godkendte syretrip

Det godkendte syretrip

-

Et firma, Infarm A/S, opfinder et apparat, som kan tilsætte koncentreret svovlsyre til gylle, mens den spredes med såkaldte slæbeslanger. Dette skulle reducere fordampningen af ammoniak lige så meget som nedfældning, og derfor ville producenten have sit apparat på en liste over godkendte teknikker til reduktion af ammoniakfordampning, som miljøstyrelsen har liggende på nettet. Problemet er bare, at teknikken ikke opfylder alle krav. Det fremgår af indstillingen fra godkendelsesorganet VERA, hvor man bl.a. skriver:

Effekten af anvendelse af forsuret gylle på lugtemissionen er ikke undersøgt og derfor lever det leverede ansøgningsmateriale ikke fuldt ud op til kravene beskrevet i VERA testprotokollen

Alligevel er teknologien optaget på den liste over godkendte teknologier indtil 31/12 2012, hvor de endelige undersøgelser skal foreligge.

Men heller ikke ammoniakreduktionen lever op til de stillede krav i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Ministeren svarer endda følgende i et  svar til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg:

8. Udbringning af forsuret gylle kan anvendes som alternativ til nedfældning på græs og i afgrøder. Udlægges forsuret gylle reduceres fordampningen af ammoniak med 50-60 % sammenlignet med slangeudlægning.

Miljøstyrelsen skriver  i en rapport om nedfældning bl.a:

Sammenlignet med gylle, som slangeudlægges og nedmuldes indenfor seks timer, begrænser nedfældning i sort jord ammoniakfordampningen med ca. 85 pct.

Det fremgår altså entydigt at ministeren er klar over at Infarms teknik ikke opfylder husdyrgødningsbekendtgørelsens krav om at gyllen skal udbringes:

ved anvendelse af en teknik eller teknologi, hvorved husdyrgødningen behandles inden eller i forbindelse med udbringning, som er opført på Miljøstyrelsen teknologiliste med samme effekt på ammoniakfordampning ved udbringning som nedfældning.

Se tidligere omtale her

Se alle filer i sagen (zip 3 MB)

 

Kilde/link

Se indstillingen her