ForsideDebatindlægPeder Størup: Stop klynkeriet over oversvømmelserne

Peder Størup: Stop klynkeriet over oversvømmelserne

-

Under overskriften "Selvskabte oversvømmelse" skriver Peder Størup i JyllandsPosten den 25.09.11

Den voldsomme industrialisering af vores landskab har ødelagt den naturlige tilbageholdelse af vandet til vores vandløb i oplandet.

 

De mange oversvømmede marker er ofte tidligere enge og moser, som aldrig har været egnet til intensiv landbrugsdrift.

Det er landbruget, der har valgt at ændre driften fra det ekstensive til det intensive med tunge maskiner, som ødelægger jordens porøsitet. Nu forsøger man så at presse kommunerne til at grave vandløbene op og fjerne den naturlige vegetation med trusler om sagsanlæg for oversvømmede marker.

Lykkes det, skal kommunerne i de slunkne kasser efter penge, som kun kommer landbruget til gode.

Men værre er det, at det kan skabe langt flere oversvømmelser i de byer og områder, som vandet skal igennem, før det ender i havet – jo større kanalerne er, des voldsommere blive strømmene af vand.

Den bedste og billigste løsning er at standse dræning og grøftning i landbrugslandet, genslynge åerne og generelt ophøre med at dyrke jorder, som ikke naturligt kan holde på vandet.

Landbruget kan bidrage til at begrænse oversvømmelserne ved ikke at fjerne markskel og undlade at opdyrke græsmarker og naturområder. Generelt holder naturarealer bedst på regnvandet og frigiver det kun langsomt til åerne. Jo større arealer, der benyttes til afgræsning og anden ekstensiv landbrugsdrift, des færre oversvømmelser vil vi opleve.

Det ville klæde landbrugets interesseorganisationer at tage ansvar i stedet for at give alle andre skylden og forsøge at presse samfundet til at reducere natur- og miljøbeskyttelsen – denne gang med oversvømmelserne som skyts.

Kilde/link

JyllandsPosten