ForsideBiogasbedragetSådan virker Dong 2. generationsbiomasseetanol anlæg - ikke

Sådan virker Dong 2. generationsbiomasseetanol anlæg – ikke

-

På sin hjemmeside præsenterer DONG virkemåden af sit enormt kostbare nye etanolproduktionsanlæg ved Kalundborg. Se her

Men anlægget virker bare slet ikke, og det har ikke være muligt at få oplyst helt grundlæggende data om, hvor meget anlægget i sig selv forbruger for at fremsille etanol af halm. I processen skal halmen trykkoges, altså varmes op til over 100 grader Censius og restproduktet skal tørres. Begge dele kræver store energimængder lige som selve anlæggets drift naturligvis er strømforbrugende. DONG har søgt om at få over 6 mia. kroner til forbedringer af deres anlæg, men staten har sagt nej, hvorfor anlægget nu er lagt i mølpose og den hidtil foretegne investering må betragtes som tabt.

Officielt udtaler DONG, at man ikke har opgivet at producere Etanol af halm. Direktøren  Thomas Dalsgaard fra Dong Energy Power Generation erkender, at biethanol er en dyr teknologi i de første anlæg, men han opregner to forbedringsmuligheder. Dels at man satser på at kunne forbedre økonomien ved synergier mellem et fuldskala-ethanolanlæg og verdens største biogasanlæg, Maabjerg Bioenergy ved Holstebro, som kan aftage den melasse, der er et restprodukt fra ethanolfremstillingen, til en højere pris.

.Man skal bare satse på "synergier" fra verdens største biogasanlæg, som slet ikke er færdigbygget og som sandsynligvis heller ikke kommer til at virke. Rentabiliteten i at fragte store mængder brændsel fra Kalundborg til Maabjerg ved Holstebro er i sig selv en økonomisk belastning. Og Maabjerg satser i øvrigt officielt på udelukkende at afgasse gylle.

 

Kilde/link

Ingeniøren