ForsideUncategorizedSminkede prognoser for landbrugets økonomi fra Fødevareøkonomisk Institut.

Sminkede prognoser for landbrugets økonomi fra Fødevareøkonomisk Institut.

-

En rapport, som tilsyneladende har til formål at dæmpe angsten for det store økonomiske sammenbrud i dansk landbrug, lyder lovende i indledningen. Man skriver, som om der var tale om fakta:

Væk fra de røde tal: Landbrugets indtjening er igen positiv

Men når man klikker på linket viser det sig, at der ikke er tale om faktuelle tal, men om en prognose for 2011 og 2012

Til slut i pressemeddelelsen skriver specialkonsulent Johnny M. Andersen dog, at jordbrugets økonomi fortsat er presset:

”Fuld aflønning af brugerfamiliernes arbejdsindsats ville svare til omkring 8 milliarder kroner. Restbeløbet på 5 milliarder i 2011 er således ikke tilstrækkeligt til at dække brugerfamiliernes arbejdsindsats og forrente egenkapitalen”, forklarer han.

Jordbruget døjer også fortsat med en høj gældsprocent som følge af prisfaldet på landbrugsejendomme i 2008. ”Der er derfor fortsat behov for konsolidering på mange bedrifter, og det er vanskeligt at skabe det fornødne økonomiske råderum til produktivitetsforbedrende investeringer. Det vil – alt andet lige – koste på konkurrenceevnen”, konstaterer Johnny M. Andersen.

Prognosen er lavet under forudsætning af, at der ikke indtræder tab på schweitzerfranc i 2011, men alligevel kan landbruget altså konsolidere sig ved at nedbringe gælden, som nu har rundet 360 milliarder i tinglyst gæld. Hertil kommer kassekreditter etc.

Hvordan gælden fordeler sig inden for bedrifterne med hensyn til størrelse og driftsgren fremgår ikke af rapporten. Men det fremgår af andre kilder, at gælden er steget fra 2008 til i dag med over 60 milliarder kroner, altså mange gange mere end den samlede nettoindtjening i erhvervet.

Driftstilskuddet er fra 2006 til 12 steget fra 188.000 til 219.000 kr i snit pr. bedrift. i samme periode steg renteudgifterne fra 196.000 til 255.000 kroner, hvilket er udtryk for at landbrugets gæld også er vokset,

Prognosen dækker både 2011, som snart er slut og det kommende år. Det fremgår at den er meget usikker derved, at tallene for indtjeningen påvirkes dramatisk ved renteændringer på bare 0.5 procent eller prisudsvin på bare 5 procent. Se oversigten herover.

Omfanget af landbrugets samlede gæld fremgår ikke at prognosen, lige som det heller ikke fremgår hvor store tab banker og andre kreditorer, staten og landbruget har måttet realisere i forbindelse med konkurser i 2011

Det fremgår ikke hvorfor man på Fødevareøkonomisk Institut bruger kræfter på at lave en prognose for et år, som er slut om få dage, og hvor de allerfleste tal allerede er tilgængelige.

Rapporten om landbruget i 2010 kom i februar 2011. Her skrev Henrik Zobbe i pressemeddelsen bl.a:

"Restbeløbet til at aflønne landmandsfamilien selv og forrente egenkapitalen bliver herved positivt, idet det øges fra -1,9 til 3,7 mia. kr."

Men dette var for optimistisk. Reelt satte landmandsfamilierne penge til, for i den foreliggende rapport (dec, 2011) er dette korrigeret il

"Restbeløbet til at aflønne brugerfamilien og forrente egenkapital forventes herved at lande på 4,99 mia. kr. i 2011 og 4,50 mia. kr. i 2012. Niveauet udgjorde til sammenligning ÷1,61 mia. kr. i 2010, og selv om der tages højde for nedsættelsen af ejendomsskatten i 2011 og korrigeres for det realiserede tab fra finansielle instrumenter i 2010, er stigningen1 klækkelig."

1stigningen skal forstås som stigningen fra 2010 til 2011, som naturligvis ser større ud hvis man vælger et lavere udgangspunkt for 2010. Det er uklart hvordan tallet fra februar og tallet fra december kan svinge med flere milliarder.

Kilde/link

Læs den optimistiske prognose her (55 sider)