ForsideBiogasbedragetRegeringens kovending: Bakker nu op om miljøskadelige gyllegasværker

Regeringens kovending: Bakker nu op om miljøskadelige gyllegasværker

-

 Med en bemærkning om, at biogassen skal sparkes i gang åbner regeringen nu op for, at gasværkerne kan tilsætte energiafgrøder, som skal levere 100 % af gasudbyttet. Gyllens energibidrag kan være et rundt nul. Efter 2015 skal energiafgrøderne levere højest 70% af energien. Dog må disse gerne erstattes af halm eller såkaldt naturplejebiomasse, hvilket reelt er en inddragelse af naturområder i produktion af energi. Det fremgår af notatet, at gyllen bidrag til energien er nærmest fraværende, og man kan spørge sig selv, hvorfor landbruget overhovedet skal involveres i projekterne som leverandører af vanskelig håndterlig og transportkrævende gylle.

Energiministeren har udsendt et notat med den misvisende titel 

"På kort sigt er det derfor vurderet, at mange – måske de fleste – af de nye projekter, som nu er under forberedelse, er afhængige af at kunne anvende energiafgrøder i et ikke uvæsentligt omfang i de nærmeste år, indtil mulighederne for at bruge alternative tilsætningsbiomasser såsom halm, naturplejebiomasse eller husholdningsaffald bliver afklarede teknisk og økonomisk, så- ledes at disse råvarer kan træde i stedet for energiafgrøder.

Det vurderes derfor hensigtsmæssigt , at begrænsningen m.h.t. majs og andre energiafgrøder gennemføres på en sådan måde, at det de nærmeste år bliver muligt at anvende væsentlige mængder, samtidig med at et fast aftrapningsforløb fastlægges, således at anvendelsen på lang sigt bliver moderat."

 

Kilde/link

Ingeniøren