ForsideFinansielle landbrugstabLandbruget dræner Den Jyske Sparekasse for 155 millioner

Landbruget dræner Den Jyske Sparekasse for 155 millioner

-

Angiveligt på grund af “de lave mælkepriser” har Den Jyske Sparekasse besluttet at nedskrive yderligere  på landbrugets lån.

Horsens Folkeblad skriver bl.a:

Derfor har sparekassen måtte nedskrive for 155 millioner kroner – primært på landbrugskunder (altså nedjusterer værdien af lånene til landbrugene, fordi banken forventer et tab på dem). Det er cirka 70 millioner kroner mere end forventet ved årets begyndelse. – Det er rigtig hårdt at være mælkeproducent. Vi har i dette halvår kunnet mærke en meget tung psykologisk effekt. Erhvervet har haft halvsløje vilkår i en årrække, og lige pludselig oplever man et større dyk, end nogen kunne forudse. Det har fået en række landmænd til at give op, fortæller Claus E. Petersen. Direkte konkurser prøver man dog at undgå. I stedet indgår Den Jyske Sparekasse en aftale med landmanden om at køre bedriften videre, til den er solgt.

Den egentlige årsag til landbrugets dårlige økonomi er ikke de lave priser, men det lave niveau for landmændenes evner til at drive forretning. I stedet for at tilpasse produktionen til efterspørgslen producerer de dumme bønder videre og bilder sig selv og hele verden ind, at “det går altid op og ned i landbruget” underforstået, næste år stiger priserne på magisk vis.

Det sker bare ikke.

Kilde: Lave mælkepriser presser overskuddet i sparekasse | Horsens Folkeblad