ForsideLandbrugets falske pibeDet er de andres skyldLeder: Landbrugsretorikeren Lars Attrup buldrer igen

Leder: Landbrugsretorikeren Lars Attrup buldrer igen

-

Her på redaktionen kender vi efterhånden Attrups buldrende stil. Men vi er ikke helt sikre på, om han selv opfinder de svulstige gloser og syntagmer eller om de leveres frisk fra fad fra de axelborgske haller. Den manglende logik i nedenstående overskrift har tydelige fingeraftryk fra Vesterbrogade.

Overskriften lyder:

1,2 mia liter dansk mælk produceres på økonomisk nødlidende gårde

Tallet lyder skrækindjagende. 1.2 milliarder liter, huyh – sikke enorme mængder, men er det på daglig basis – der anvendes nutid “produceres” –  eller på årlig basis eller hvad. Måske fremgår det af artiklen, som vi ikke har adgang til. Ordet “nødlidende” angiver, atnogen “lider nød” og at det er uforskyldt og derfor er det synd for dem. Men det er det ikke, de kunne jo bare lade være

 

Mere end en femtedel af Danmarks mælkeproduktion sker på gårde, som er økonomisk truede.

Nu får vi proportioner på, “en femtedel”, men har vi ikke lige hørt jublende beretninger om høje priser og store overskud i kvægbruget i 2017, så hvordan kan disse gårde nu være “truede”? Truslen er ikke specificeret, så en ukendt trussel ude i mørket er det nok. Og en trussel har man selvfølgelig ikke ansvar for. Det er ikke bøndernes skyld. det er er klart som krystal.

 

Disse bedrifter har nu atter kurs mod en periode med store underskud.

OK, Attrup skriver “atter”, så det er ikke første gang at kursen er sat mod de røde tal efter en god periode. Men hvorfor, må man spørge, lukker mælkebønderne ikke ned for mælkeproduktionen, når de kan læse i Attrups avis, at de får “en periode med store underskud”???

Hvad Attrup nok ved, men holder skjult for læserne er, at mælkeproduktion i Danmark i årevis, men især efter at kvotesystemet blev opgivet, har givet dundrende underskud.

Hvis ikke EU atter og atter havde hævet opkøbet af usælgeligt mælkepulver, så havde sikkert en bank eller to ladet livet som følge af konkurser i landbruget.

Prisen på mælkepulver er i 2017 faldet fra 211 Euro/ton til 140 Euro/ton. Der ligger over 300.000 tons opmagasineret i EU.

Politico.eu skrev bl.a.

EU can typically buy up to 109,000 tons of skim milk powder at €1,698 a ton between March and September in a year, to keep the market balanced. During the crisis, however, Hogan raised that ceiling to 218,000 tons — and then later to 350,000.

Se mælkebjerget her

Source: 1,2 mia liter dansk mælk produceres på økonomisk nødlidende gårde