Svar til en stæreblind ex-vismand

Peter Birch Sørensen blev ganske eksalteret over, at tænketanken Frej og Dansk Vegetarforening er hoppet på en af landbrugets limpinde, nemlig fremme af forskning i plantebaseret mad. EUs usynlige hånd har han helt overset. Derfor svarer redaktøren ham sålunde:

” Er vi på vej mod en dansk landbrugsrevolution?”spørger den tidligere overvismand, Peter Birch Sørensen, bombastisk i Politiken d. 15/11. Den universitetsuddannede økonom peger på, at landbruget og nogle vegetarer har fremlagt en ”plan” om mere forskning i plantebaserede fødevarer, som altså som en gnist skulle antænde en revolution af landbruget. Har vi da helt glemt hvordan man skræller en kartoffel eller koger en rødbede? Ved ingen mors sjæl her til lands hvordan man snitter et løg eller blander en salat? Vi er en del mennesker, der har levet grønt i årevis, så forskning er helt unødvendigt her. Snarere lugter både Vegetarisk Forening, Frej og landbruget offentlige forskningsmidler, ”projektpenge”, og dem kan man jo ikke få for mange af. De lokker også vegetarerne til at spille nyttige idioter for landbrugets sweettalkers. Professor Peter har ikke gennenskuet, at forskningen tjener som en bekvem syltekrukke for den nødvendige indskrænkning af både stalde, dyrehold og dyrket areal. Bønderne skærer ikke i den animalske produktion, så længe der forskes i plantebaseret kost for skatteydernes penge. Det skrækkelige er, at økonomen afslører sig fagligt udygtig. Han er stæreblind for EU’s massive tilskud til landbruget, der garanterer milliarder til produktion af foder og automatisk afføder et tilsvarende enormt dyrehold. Dette strukturelle problem bliver ikke løst, fordi man forsker lidt i selleribøffer og mandelmælk.

Knud Haugmark

(Sendt til Politiken)

https://politiken.dk/klima/art7996754/Er-vi-p%C3%A5-vej-mod-en-dansk-landbrugsrevolution