ForsideDebatindlægDebat: Dumt men ikke ulovligt

Debat: Dumt men ikke ulovligt

-

Peter Hvelplund, Hjørring, der satte undersøgelsen af lovligheden af Hjørrings kommunes støtte til Dammen Biogas, skriver i Nordjyske den 26 februar 2011:

Jeg forstår godt Arne Boelts betænkelighed ved at udstede en garanti på 48 mio. kr. til et nyt biogas-anlæg. I første omgang kan jeg dog berolige ham med, at det ikke vil være en ulovlig beslutning, som det var med Dammen Bioenergi. Det vil blot, som det var med de første ti mio. kr. i Dammen Bioenergi, være en meget dum beslutning. For det første er det helt urimeligt, at kommunerne skal stille en lånegaranti på 60 pct. af anlægssummen, hvor det ved geo-termisk varme f.eks. er forbrugerne der løber risikoen. For det andet bliver der med regeringens energistrategi givet urimelig stor støtte til biogas-anlæg gennem opskruede afregningspriser. Det vil sige, at først skal borgerne stille en bankgaranti, hvorefter forbrugerne skal betale en overpris for at industrilandbruget kan komme af med deres gylle.

Men der hvor Arne Boelts og byrådets bekymring virkelig burde ligge, er i forhold til den fremtidige energiforsyningsstrategi i kommunen. For hvis man støtter et anlæg, gør man energiforsyningen afhængig af en enorm svineproduktion, der skal lave lort, vi kan lave varme af. En svineproduktion der lægger beslag på enorme arealer herhjemme og er afhængig af importen af fire mio. tons sojaprotein årligt. Derfor er enhver tale om »grøn energi» hyklerisk bragesnak. I virkeligheden handler det om skjult landbrugsstøtte til en forældet produktionsform. Det vil derfor være særdeles risikabelt, at gøre kommunens energiforsyning afhængig af en langt fra bæredygtig produktionsform. Det vil derimod være langt mere visionært, hvis Boelt og byrådskollegerne lagde en strategi, der kunne gøre os reelt co2 neutrale og baseret på vedvarende energi. Det kunne være vindkraft, solvarme, geo-termisk varme og bølgekraft. Herudover en massiv satsning på energirenovering.

Men hvis byrådet absolut vil investere borgernes penge dumt, er de frie til at gøre det. Det er ikke ulovligt.