ForsideLandbrugets imagekampagneFoodCulture snyder på vægten om danske landbrugseksporttal

FoodCulture snyder på vægten om danske landbrugseksporttal

-

Landbrugets propagandaorgan “Foodculture”, som udgives af landbrugets organisationer påstår, at landbrugseksporten slog rekord i 2010. Men denne rekord er opgjort i løbende priser og ikke renset for inflation. Hvis man ser på eksporten af landbrugsprodukter i faste priser er der ikke tale om en rekord. Den ligger langt tilbage nemlig i 1984.

Ingen af opgørelserne tager hensyn til om eksporten er fremkommet med tilskud eller om der er tale om en reel værdiskabelse ved fremstillingen af eksportvarerne. I 2008-2010 satte svinekødsproduktionen, som udgør hovedparten af eksporten, over 12 milliarder kroner over styr i form af tab.

Minkskind, som næppe kan kaldes landbrug, indgår i opgørelsen fra FoodCulture. Her lever danske minkavlere højt på, at flere andre lande har forbudt denne form for produktion af dyrevelfærdsmæssige årsager.

Læs Kjeld Hansens analyse af eksporttallene her, hvor han bl.a. skriver:
1984 det bedste år
Det bedste år nogen sinde var 1984 med en rekordstor eksport på 80,6 mia. kr. Op gennem 1980’erne lå eksporten årligt over 70 mia. kr. bortset fra et enkelt år. Derfor er 65 mia. kr. i 2010 ikke noget at prale af. Beløbet er overhovedet ikke i nærheden af at være nogen rekord.

Kilde/link

Foodculture