ForsideDebatindlægDebat: Forgiftes råvildtet?

Debat: Forgiftes råvildtet?

-

 


 

Søren Wium-Andersen: Råvildtbestanden har gennem de sidste 10 år haft en sygdom, der giver voldsom diarré. Alligevel har hverken Miljøstyrelsen eller Center for Vildtsundhed gennemført fodringsforsøg af råvildt, der kan belyse, om råvildtet er truet af en kobberforgiftning.


 

Af Søren Wium-Andersen, Ådalen 15, Hillerød

De to svinebedrifter ligger omgivet af velgødede grønne marker. Hvad man ikke kan se er, at den ene bedrift gøder med gylle, der tilfører hver hektar cirka et kilo ren kobber, mens den anden bedrift, der er en specialiseret smågrisebedrift, tilfører cirka to kilo kobber per hektar. Den sidste værdi overskrider de svenske normer for kobbertilførsel til landbrugsjord mere end seks gange.

At det kan lade sig gøre at udbringe så store kobbermængder til jorden år efter år med gyllen skyldes, at landbrugets udkørsel af gylle ikke reguleres efter kobberindholdet, men efter gyllens indhold af kvælstof og fosfor. Det forhold er uholdbart, hvilket Danmarks Miljøundersøgelser fastslog allerede i 1996. Alligevel har landbruget hvert år fortsat anvendt mere end 500 tons ren kobber i de kobberforbindelser, der blandes i dyrefoderet. Al tale om skadevirkninger af kobber på naturen er blevet imødegået af såvel erhvervet som Miljøstyrelsen med genog henvisninger til udenlandske rapporter fi nansieret af kobberindustrien. Rapporter som det Nationale Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet har erklæfor uegnede til formålet.

Almen viden i landbruget

At får bliver forgiftet af kobber, er almen viden i landbruget. Men landbruget har ikke underøgt, hvilke negative konsekvenser den fortsatte anvendelse af kobber har for råvildtet, der har en lignende fysiologi og fødeindtagelse som fåret. Undersøgelserne vil ellers være oplagte, for kobberet går gennem svinene og ender i gyllen som efterfølgende spredes på markerne, hvor råvildtet søger føde. Råvildtbestanden har gennem de sidste 10 år haft en sygdom, der giver voldsom diarré – med døden til følge. Alligevel har hverken Miljøstyrelsen eller Center for Vildtsundhed gennemført fodringsforsøg af råvildt, der kan belyse, om råvildtet er truet af en kobberforgiftning. Råvildtsygen har ikke fået Vildtforvaltningsrådet til at stille krav om kvalifi cerede undersøgelser af årsagerne til sygdommen. Det til trods af at fl ere af rådets medlemmer har et indgående kendskab til problemet. Rådets formand har udtalt, at man »afventede mere konkrete resultater«. Det gør man vist stadigt. Rådet foretrækker at sidde med hænderne i skødet. Rådets formand producerer 20.000 slagtesvin om året. Jeg finder, at landbrugets anvendelse af kobber som tilsætningsmiddel i foderet skal stoppes, da der lokalt sker voldsomme ophobninger af kobber i jorden, som bør analyseres. Et stop behøver ikke at betyder, at svinevelfærd eller svinesundhed kompromitteres. For smågrisenes diarré, som kobbertilsætningerne skal reducere, kan forhindres blot ved en senere fravænning

Billedtekst

 

Frederiksborg Amtsavis LØRDAG 8. SEPTEMBER 2012

Kilde/link