ForsideCasesDONG, Inbicon og universiteterneStrategisk samarbejde mellem universiteter og DONG viser sig blot at være en...

Strategisk samarbejde mellem universiteter og DONG viser sig blot at være en uforpligtende hensigtserklæring

-

Under megen pomp og pragt skrev rektor Ralph Hemmingsen og Dongs direktør Anders Eldrup under på en aftale, der efterfølgende i pressen blev omtalt som "strategisk samarbejde". Teksten har ikke været kendt i offentligheden, før end redaktøren for  sickpigs.dk efterlyste den et år senere i et indlæg i universitetsavisen og fik den tilsendt fra DONG.

Samarbejdet skulle i følge pressens referater danne grundlag for en rapport om landbrugets muligheder for at fremskaffe 10 mio. tons biomasse årligt til brug i såkaldte bioraffinaderier. Dette skete ved, at syv forskere, herunder Claus Felby fra KU LIFE og Uffe Jørgensen fra Foulum,  Århus Universitet, udarbejdede et endnu hemmeligholdt  regneark, som beskev tre forskellige "scenarier" herfor. DONG betalte universiteterne fem millioner for denne opgave, men hverken dette tal eller projektets formål fremgår af den hidtil ukendte hensigtserklæring. Her står bare for eks:

5.2     I det omfang Parterne sammen ønsker at gennemføre konkrete projekter eller initiativer, falder dette uden for denne Hensigtserklæring, og Parterne skal i hvert enkelt tilfælde indgå en separat aftale herom. Der skal i hvert tilfælde udarbejdes en projektbeskrivelse for gennemførelse og finansiering af initiativet eller projektet.

5.4     Det er hensigten, at denne Hensigtserklæring følges op med et sæt standardaftaler mellem Parterne, som er skræddersyet til de forskellige samarbejdsformer vedrørende uddannelse, forskning og udvikling med afsæt i Johan SchlOter-udvalgets anbefalinger og model-aftaler for samarbejde mellem offentlige forskningsinstitutioner og virksomheder i Danmark. Forudsætningen for anvendelse af disse standardaftaler er, at de af aftalerne omfattede ydelser ikke er udbudspligtige.

Sickpigs.dk har ikke modtaget aftaleteksten for det særlige projekt, den såkaldte +10 mio. kr. plan. Samarbejdets grundlag er altså hemmeligt, selvom det offentlige har finansieret det. I rapporten, som forfatterne også benævner initiativ, plan, vision m.v, står der intet om, at der er tale om et betalt bestillingsarbejde fra DONG.

Se artiklerne i Universitetsavisen om sagen her med svar fra Claus Felby og fem af hans kolleger her, som imødegås her

Kilde/link

SE hensigtserklæringen her