ForsideDebatindlægDebat: Stakkels pensionister

Debat: Stakkels pensionister

-

 

Man skal høre meget, før ørerne falder af, men mine var ved at gå løs, da jeg læste, at AP pension vil støtte landbruget med mange millioner uden realistisk udsigt til egentlig forrentning. Andre pensionskasser betakker sig høfligt men entydigt. Modellen er, at AP Pension skal købe en bedrift og så forpagte den til en landmand i ti år, investere en masse penge, betale gæld af og drive gården som landmanden ønsker det. Man regner med en årlig værdistigning på to procent på landbrugsjorden, som i dag er voldsomt overvurderet. En hektar kan højest forrente 60.000 kroner, og der er vi ikke endnu. APpension må have hentet deres  regnedrenge på en fremmed planet, for hidtil er alle landbrugets investeringer gået op i gyllestank og insolvente banker.
 Efter ti år landmanden får så hele herligheden tilbage for bare købsprisen plus bare 80% af værtditilvæksten, men det er en gratis omgang. Landbrugsbedrifter har i årevis været voldsomt overvurderet, priserne rasler ned i al overskuelig fremtid. Stakkels pensionskunder. De må spare i på deres gamle dage, fordi dansk landbrug ikke vil erkende to ting. For det første at erhvervet ikke skaber værdier og for det andet, at man ikke har tænkt i nye produkter siden andelsbevægelsens fødsel: Kød, mælk og æg.

— 
— 
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1. th.
2800 Kgs. Lyngby