ForsideMRSATøseDan: Vi sanerer ikke for MRSA, fordi mennesker nu er smittekilden

TøseDan: Vi sanerer ikke for MRSA, fordi mennesker nu er smittekilden

-

 

Sickpigs.dk bringer ministerens tale på det kortvarige samråd om MRSA den 4: juni 2014. Ministeren sagde bl.a:

Hvorfor ikke sanering

Lad mig også lige bruge et par ord på at sige noget om muligheden for sanering. Jeg har set, at det har fyldt lidt i den offentlige debat.

Derfor vil jeg gerne give en kort forklaring på, hvorfor det ikke er den løsning, vi umiddelbart vælger.

En saneringsløsning vil indebære, at alle MRSA-positive besætninger slagtes og MRSA-frie svin indsættes efter rengøring og desinfektion.

I forhold til bekæmpelse gennem sanering af besætninger kan man ikke umiddelbart sammenligne situationen med MRSA med situationen med fx mund- og klovesyge. Det har været forsøgt med for eksempel multiresistent Salmonella DT 104 i svinebesætninger for mere end ti år siden at bruge den her saneringsløsning.

Men efter at have brugt et trecifret millionbeløb måtte man erkende, at den resistente salmonellatype ikke umiddelbart lod sig udrydde.

Så man brugte rigtig mange penge og stor indsats på en løsning, som viste sig ikke at virke.

Det specielle ved MRSA er, at MRSA ikke kun spreder sig mellem svin, men også mellem svin og mennesker.

Vi kan derfor ikke bruge de klassiske effektive metoder, hvor vi afliver hele besætninger og sætter nye dyr ind. Denne metode vil formentlig ikke virke på MRSA, hvor folk omkring dyrene også spiller en rolle for smitten, og hvor vi i det hele taget må indrømme, at der er en meget stor usikkerhed om, hvordan smitten spreder sig.

Så sent som i morges inden dette møde, på trods af at det er et tidligt møde, har jeg talt med en overlæge, som har sagt, at han er da i tvivl om, hvorvidt det ikke også spreder sig via ventilationen fra stalde, via gyllen, osv. Så derfor er den her løsning næppe nok. Vi har simpelthen ikke viden nok, til at kunne sige det heller.

Det giver på samme måde ikke mening at forsøge at skabe MRSA-fri produktioner. Ansatte i landbruget, der ofte skifter job mellem de forskellige besætninger, dyrlæger, elektrikeren på besøg på gården, og alle mulige andre omkring svinestalden er i virkeligheden dem, som er det største problem, fordi de bringer smitten videre.

Dertil kommer selvfølgelig også, at det er virkelig omkostningstungt, hvis vi taler om en forholdsvis begrænset sanering på omkring 500 besætninger, så er det i hvert fald, 3,5 mia. kroner vi taler om. Så selv den mest restriktive af de modeller man kunne forestille sig, som der er meget stor usikkerhed om vil virke, vil koste 3,5 mia., mindst.

Kilde/link

Læs hele talen