ForsideDebatindlægDanskernes syn på dyr er irrationelt og uholdbart

Danskernes syn på dyr er irrationelt og uholdbart

-

af Kenneth Ibsen Dansk Vegetarforening

Danskernes forhold til dyr er præget af irrationalitet. Det må være konklusionen oven på dyresexdebatten og sagen om shetlandsponyen Tarzan, der blev slagtet en sommerdag på stranden i Tisvildeleje.

Den lille hest oplevede ved slagtningen stærkt ubehag og smerte. Sagen har skabt røre i landet, da den indeholder to vigtige elementer: Den ene gerningsmand har en kendt mor, og dyremishandlingen er gået ud over en sød og nuttet pony.

Der er dog mange dyr, der lider kraftigt i det danske landbrug. Ja, det er nærmest normen. Grise kastreres uden bedøvelse og får deres haler skåret af. Kyllinger får brændt spidsen af næbbet væk, og burhøns nægtes basale muligheder som at strække vingerne ud.

LÆS OGSÅVegetarretterne mangler på supermarkedernes hylder

Desværre formindskes danskernes interesse, når de hører om landbrugsdyrenes leveforhold. Det skyldes, at nogle dyr vækker vores følelser, mens andre ikke har den store betydning.


 

Det ville både gavne dyr og mennesker at skifte bøfferne ud med vegetariske alternativer

Kenneth Ibsen


 

Det synes vi i Dansk Vegetarforening er en skam, da landbrugsdyr har lige så meget ret til gode liv som hunde, katte og heste og er fuldt ud lige så meget i stand til at føle smerte, stress og andet ubehag.

Den samme irrationalitet støder man på, når det gælder det nye forslag om forbud mod dyresex. Sex med dyr skal forbydes, da dyrene kan lide overlast. Derimod vil det ikke blive ulovligt for landmænd at stimulere deres søer og inseminere dem mod deres vilje.

Argumentet for, at dyresex skal forbydes, men ikke det sidstnævnte, er for nogen, at det sidstnævnte er for at skaffe mad. Det er dog ikke nødvendigt at spise kød. Man kan faktisk leve sundere uden. Det er derfor et uholdbart argument.

LÆS OGSÅSæt afgifter på kød – og gør danskerne sundere

Det ville give mere mening, hvis folk spiste mere vegetarisk. Én milliard mennesker sulter i en verden, hvor halvdelen af det dyrkede korn bruges som dyrefoder.

Det ville altså både gavne dyr og mennesker at skifte bøfferne ud med vegetariske alternativer. Det ville være det rationelle valg.

via Danskernes syn på dyr er irrationelt og uholdbart – Politiken.dk.