ForsideLederLeder: Uhørt afpresningsforsøg.

Leder: Uhørt afpresningsforsøg.

-

Det er en bemærkelsesværdig begivenhed i Danmarkshistorien, at en landbrugsformand truer staten. I business.dk 29. januar 2010 forlanger landbrugspræsidenten, Michael Brockenhuus-Schack øjeblikkelige milliardtilskud:

»Vi balancerer på en knivsæg lige nu, og hvis vi ikke gør det rigtigt, så risikerer vi en nedsmeltning og meget store tab. Både i landbruget og i den finansielle sektor.«

Bortset fra den uldne ”vi” form er truslen til at få øje på. At Michael Brockenhuus-Schack ikke har rent mel i posen fremgår for det første af, at han antyder, at erhvervet kan reddes, samtidig med at svinebønderne underskudsmaskine skal køre for fuld kraft. Det koster 16 millioner om dagen. Men at spare disse mange penge ved at lukke produktionen ned kommer ikke på tale. For det andet beder han ikke kun om kortvarige lettelser for de mest trængte landmænd, men forlanger blivende fordele for hele erhvervet, som andre skatteydere skal betale i mange år. Sidst fremlægger han ikke en plan, der kan vise, at de forøgede tilskud vil virke fremover. Det er nemlig ikke muligt. Godsejer Schack, som selv med en årlig EU-støtte på over 3 mio. hører til sværvægterne, forlanger i stedet fjernelse af jordskatterne, beskyttelsespenge for drikkevand og natur, fjernelse af gebyrer m.m. til gengæld for at undgå ”meget store tab i … den finansielle sektor”. Det er ren afpresning.

”i et par år var der måske fokus på andre vækstmuligheder og ikke så meget på bundlinjen” siger formanden eufemistisk. Det betyder på almindeligt dansk, at bønderne har leget landadel og med sit mangeårige, gældsfinansierede overforbrug selv er skyld i miseren. Erhvervet kan ikke skabe værdier, men er vældig god til at sætte dem over styr. Svinebranchen er udkonkurreret ganske enkelt, fordi den ikke er dygtig nok, og nu skal den afvikles i god ro og orden.

Giv ikke efter over for pression fra et mafiøst tænkende gøgeungeerhverv, som prøver at tage hele samfundsøkonomien som gidsel.

Det mener sickpigs.dk
 

 


 

 

Kilde/link

Business.dk