ForsideLederLeder: Landbrugets redning.

Leder: Landbrugets redning.

-

 Dansk landbrug er endt i en blindgyde. Erhvervet kan ikke betale sin milliardgæld og håbet på bedre priser eller højere dollarkurs er ikke mere realistisk nu end i de ti år, bønderne allerede har ventet forgæves. Selv den nye svineminister, svinebonden Henrik Høegh forventer driftstab på 12.7 milliarder for årene 2008-10. Det er 13,5 millioner i driftstab om dagen, hvis vi ikke regner søndagene med. Egenkapitalen forsvinder med rivende hast, men det er en historie for sig.

Fremtiden kunne omfatte en statslig overtagelse af landbrugsjorden til gengæld for en delvis overtagelse af gælden. Resten kan landmændene arbejde af i en slags samfundstjeneste som for eksempel skolepedeller, fængselsbetjente eller praktiske medarbejdere ved kommunens parkforvaltning. Det er opgaver nok, og selvejet er allerede nu en saga blott. 

Staten kan så inkassere EU støtten og genetablere slyngede vandløb, søer, inddæmmede fjordarme, skove moser og lunde. Så er der grundlag for at tjene penge vd at udstykke attraktive villagrunde i landlige omgivelser med garanti mod svinefabrikker og gyllestank. Den resterende landbrugsjord skal udlejes til ekstensiv, miljøvenlig drift hvor også natur- fritids- og drikkevandshensyn får plads. Det vigtigste er, at landbruget ikke får råderet over jorden igen, for det går galt. Det ved vi nu. Derfor kun lejemål med betingelser.

Om grundsalget vil kunne skaffe alle de 350 milliarder, som landbruget ikke kan tilbagebetale, må tiden vise. Men den udvikling, som vi har i dag, hvor bønderne låner 100 millioner om dagen må stoppes. Ellers går det frygtelig galt for os alle sammen.

Det mener sickpigs.dk