ForsideSvineproduktion i DanmarkSvineproducenterne: De dødfødte grise skal ikke tælles med!

Svineproducenterne: De dødfødte grise skal ikke tælles med!

-

http://www.danskesvineproducenter.dk/

Vi kan blive endnu bedre

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Overalt i verden ser vores konkurrenter misundeligt til, mens danske søer føder det største antal pattegrise nogensinde. De store kuldstørrelser er resultatet af årtiers målrettet avlsarbejde, et arbejde vi normalt ikke tøver med at kalde en stor succes.

Alligevel er det forståeligt, at der nu stilles spørgsmålstegn ved succesen, fordi der samtidig med det store antal levendefødte også er en del dødfødte, og fordi en del af de nyfødte grise dør relativt kort tid efter fødslen. En dødelighed på knap 25 % lyder godt nok af meget. Det man i den forbindelse skal gøre sig klart er, at halvdelen er dødfødt, og derfor hører hjemme et andet sted i statistikken. Den anden halvdel er vi nødt til at forholde os til, men lad os indledningsvis slå fast, at pattegrisedødeligheden i Danmark ikke er højere end den er i andre sammenlignelige lande med stor svineproduktion.
 
Vi forstår godt, at det er vanskeligt for omverdenen at forstå og acceptere, at det virkelig kan være meningen, at der skal dø så mange. Det er det også for os selv. Netop derfor har vi i de seneste års avlsarbejde lagt ekstra stor vægt på, at de nyfødte grise er stærke og levedygtige, så de en dag kan blive til koteletter på danske og udenlandske middagsborde.
 
Vi vil meget gerne bidrage til at reducere dødeligheden i staldene. Bygningsmæssigt har vi gjort en masse og målt i forhold til dyr som lever vildt i naturen eller opdrættes på friland er dødeligheden i staldene markant lavere. Også fodrings- og managementmæssigt prøver vi hele tiden at forbedre status. Der kan selvfølgelig gøres mere og alene det faktum, at der er store forskelle mellem de forskellige besætninger, viser, at der er et potentiale, og det skal udnyttes.
 
Vi skal blive bedre. Ikke ved at gå baglæns og – som nogle foreslår – avle målrettet efter færre grise pr. kuld. Mindre kuld giver ikke pr. automatik færre døde, det kan vi se, når vi skeler til udlandet. I stedet skal vi holde kursen og styrke indsatsen for at få så mange stærke levedygtige pattegrise som muligt. Det er det, vi lever af.