ForsideMRSALæger advarer mod Fødevareministeriets håndtering af antibiotika i landbruget

Læger advarer mod Fødevareministeriets håndtering af antibiotika i landbruget

-

"Stadig flere danskere kan i dag ikke behandles med gængs antibiotika, og heraf er en del smittet med resistente bakterier fra husdyr," siger Mads Koch Hansen, der er formand for Lægeforeningen.

Ifølge foreningen har antibiotikaforbruget i det danske landbrug været stigende de seneste 10 år.

"Det er en skræmmende udvikling, som kalder på en mere restriktiv brug af antibiotika i landbruget, ikke en mere lempelig brug uden faglig kontrol," siger Mads Koch Hansen.

Misbrug af antibiotika fører til resistente bakterier, der ikke lader sig slå ihjel af medicinen. Blandt de sygdomme, der kan smitte mennesker, er multiresistente stafylokokker, som kommer fra svinebesætninger.

 


Fra Den danske Lægeforenings hjemmeside:

Lægeforeningen frygter øget medicinforbrug i landbruget

26. maj 2010
Risikoen for, at flere danskere smittes af bakterier, som er resistente over for antibiotika, får nu Lægeforeningen til at advare mod nye regler, som giver landmænd større mulighed for selv at behandle deres dyr. Foreningen ser positivt på, at Fødevareministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet netop har lanceret en fælles handlingsplan mod antibiotikaresistens, men det er langt fra nok.
Lægeforeningen er dybt bekymret over, at Fødevareministeriet med udmøntningen af det såkaldte veterinærforlig går i den modsatte retning. Ministeriet vil skære ned på de obligatoriske dyrlægebesøg og i højere grad overlade det til landbruget selv at vurdere, hvornår der skal behandles med antibiotika.

”Stadig flere danskere kan i dag ikke behandles med gængs antibiotika, og heraf er en del smittet med resistente bakterier fra husdyr. Det er en skræmmende udvikling, som kalder på en mere restriktiv brug af antibiotika i landbruget, ikke en mere lempelig brug uden faglig kontrol,” siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Bakterier fra dyr kan give alvorlige sygdomme hos mennesker. En kendt alvorlig trussel er fra multiresistente stafylokokker (MRSA), som kommer fra svinebesætninger. Der kan også være problemer med colibakterier som ofte er årsag til blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse – og i værste fald til blodforgiftning. Salmonella og campylobacter kan give diarre og maveinfektioner – og kan medføre livstruende tilstande.

Antibiotikaforbruget i det danske landbrug har været stigende siden år 2000.

Fødevareminister Henrik Høegh og sundhedsminister Bertel Haarder skal i dag i samråd om de problemer, som det stigende antibiotikaforbrug i svineproduktionen kan have for menneskers helbred.

Kilde/link

Landbrugsavisen