ForsideDebatindlægKronik: Landbrugets krise kræver nye veje

Kronik: Landbrugets krise kræver nye veje

-






Pelle Andersen-Harild, Søren Kolsltrup og Peder Hvelplund skriver bl.a:
 

I dag har vi et landbrug der er dybt forgældet, producerer med underskud, udflager de fleste arbejdspladser i følgeindustrien, lægger beslag på 62 % af det samlede areal, producerer 25 mio. svin med deraf følgende miljøbelastning, importerer 4 mio. tons sojaprotein (over 600 kg pr. indbygger), er ekstremt transportkrævende og dermed CO2 udledende og med landmænd der konstant er truet af økonomisk undergang.
Regeringens plan er at fortsætte med at finde nye lappeløsninger, som f.eks en massiv satsning på biogas der vil ændre dansk landbrugs primære produkt fra fødevarer til gylle. Mange landmænd har i lalleglad tillid til en evigt varende økonomisk optur investeret i bl.a. udvidelse af svineproduktionen. Nu er bedriften belånt til op over skorstenen og konkurserne truer en stor andel af landmændene. Dermed er også bankerne i farezonen og den samlede befolkning risikerer at skulle betale endnu en bankpakke. 
Hvis man ønsker en anden udvikling der kan sikre en sammenhæng mellem produktion, arealanvendelse og natur er det nødvendigt at skifte spor.
Et sådant sporskifte kunne sikre en mindre transportkrævende produktion med langt flere lokale arbejdspladser. Med rimelige vilkår for både natur og mennesker.

 

 

Kilde/link

Læs hele kronikken her