ForsideMRSAOmbudsmanden tager anke over afvist aktindsigt i MRSA-data op.

Ombudsmanden tager anke over afvist aktindsigt i MRSA-data op.

-

Til Ombudsmanden

 

Hermed påklages afvisningen af aktindsigt i diverse data omkring en undersøgelse af forekomsten af en bestemt multiresistent stafylokok, kaldet MRSA.

Opmærksomheden henledes på, at man i afslaget henviser til, at lov om offentlighed ikke gælder, når en myndighed af kommercielle grunde har lovet en kunde fortrolighed.

Jeg mener ikke, at en myndighed kan unddrage sig forpligtelser over for lovgivningen ved at påberåbe sig, at den har lovet fortrolighed i forbindelse med en "indtægtsdækket" opgave, hvorfor afgørelsen i sagen om MRSA oplysningerne påklages.

Jeg vil i øvrigt gøre opmærksom på, at man afvist at oplyse resultatet af en spørgeskemaundersøgelse foretaget over kommunerne med den begrundelse, at kommunerne var lovet "anonymitet" i besvarelserne. Se mere om denne sag her. Betimeligheden af denne tendens bør underkastes en grundig vurdering

Samtidig mener jeg ikke, at det kan være korrekt, at oplysningerne ikke er omfattet af miljøoplysningsloven. Denne lov definerer miljøoplysninger meget bredt og de omfatter oplysninger om menneskers sundhed. MRSA kan forårsage farlige infektioner, der kan være dødelige.

Sluttelig vil jeg påpege det kritisable i det forhold, at grunddata for en videnskabelig undersøgelse, som foretages af en offentlig institution, ikke er tilgængelig for andre forskere. Dette udelukker såvel kontrol som faglig begrundet kritik af fortolkningen af data.

 

Jeg skal derfor bede ombudsmanden om at behandle sagen om afvist aktindsigt. Afgørelsen vedhæftes..

 

Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C 1. th.
2800 Lyngby
Mobil: 20 41 77 88
Fastnet: 46 96 49 48
www.haugmark.dk


Ombudsmandens svar tyder på, at han vil behandle sagen. han rekvirerer sagsakterne fra Seruminstituttet og Sundhedsministeriet. Læs det her

Kilde/link