ForsideMRSADebat: Embedslægerne skal på banen over for svinebøndernes hasardspil

Debat: Embedslægerne skal på banen over for svinebøndernes hasardspil

-

Som svar på mange kritiske røster mod dansk svineproduktion, kører svineavlerne nu propagandamaskinen i stilling – godt hjulpet af Axelborg.

Mere end 150 svinefarme åbner dørene for offentligheden. Efter aftale kan hvem som helst besøge en eller flere svinebedrifter. Ca. 50 af de 150 åbne stalde befinder sig på listen over svinebrug med et overforbrug af medicin. Dermed kan de potentielt være befængt med resistente bakterier.

Statistisk er hver ottende gris smittet med resistente MRSA-bakterier, så reelt kan en hvilken som helst svinefarm være ramt. Hele 41 pct. af bedrifterne er ramt af multiresistente salmonellabakterier. Også svinefarme udenfor listen kan bære smitte.

Hvordan kan man som svinebonde tillade sig at invitere gæster ind i stalden, hvis faren for at blive smittet med resistente MRSA- bakterier i stalden er overhængende? Bønderne undgår konsekvent at oplyse om faren.

Samtlige disse åbne stalde bør screenes for resistens (og andre sygdomme).

Inden der lukkes gæster ind. Hvis det handler om f.eks. fugleinfluenza, lukkes dørene hermetisk til en ramt svinebesætning. For slet ikke at tale om mundogklovsyge.

Embedslægerne i regionerne bør skride ind overfor dette hasardspil. De har pligt til at sikre befolkningen mod infektioner.

Holger Mortensen
Præstholm Mark
Odder