ForsideMRSAHøegh: Svinefarmes åbent hus kan føre til smitte af MRSA

Høegh: Svinefarmes åbent hus kan føre til smitte af MRSA

-

Ministeren Henrik Høegh svarer på S 606 :
Jeg har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet:
”Dyr kan bære mange forskellige mikroorganismer, der kan overføres til mennesker, herunder MRSA af svinetype. Derfor er det vigtigt, at besøgende instrueres i de hygiejneregler, der skal overholdes i forbindelse med besøg i dyrebesætninger. Hvis en besætningsejer ved, at der er MRSA i besætningen, må gården ikke benyttes som besøgsgård.
Denne regel indførte Sundhedsstyrelsen i 2008 ud fra et forsigtighedsprincip. I dag ved vi, at risikoen for, at man bliver bærer af bakterien ved et besøg af kortere varighed, er meget lille, også selvom man kortvarigt forurenes med den. Vi ved også, at videresmitte mellem mennesker sker meget sjældent. Om reglen vil blive opretholdt, drøftes i forbindelse med et igangværende arbejde med at revidere Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA fra 2006.
I øvrigt eksisterer der ikke et begreb som en ”ren MRSA-attest”, ligesom der heller ikke gør for en lang række andre mikroorganismer, der kan overføres fra dyr til mennesker.”
Derudover kan jeg oplyse, at der findes retningslinjer for besøg i alle besætninger. Det erbesætningsejerne og de besøgende selv, der skal sikre, at besøgende ikke bliver smittet med MRSA eller enhver anden sygdomsfremkaldende bakterie, som skulle findes i en husdyrbesætning. Retningslinjerne findes på
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyresundhed_og_dyresygdomme/Dyresygdomme_og_zoonoser/smittebeskyttelse/Besoeg_i_besaetninger/Besoeg_i_besaetninger.htm I retningslinjerne er angivet de nærmere betingelser for hygiejne ved besøg i husdyrbesætninger. Såfremt disse betingelser opfyldes, vil risikoen for spredning af sygdomsfremkaldende bakterier være minimal.
Derudover er der særlige regler for besøg i besøgslandbrug, dvs. landbrug, hvortil der mod betaling tillades adgang til publikum. Reglerne vedrørende besøgende hertil fremgår af § 4 i bekendtgørelse nr. 904 af 28. september 2000 om besøgslandbrug.